Известно е, че повишеният метаболизъм предпазва от затлъстяване, но излишните килограми могат да се свалят и при заседнал начин на живот. Необходимо е само да се увеличи умственото натоварване. Такъв начин за активиране на обмяната на веществата предложи международен екип от учени.

Те нарекоха интензивните интелектуални занимания ефективен метод за повишаване на метаболизма при заседнал начин на живот. Според специалистите при увеличено умствено натоварване хората могат да накарат мозъка си да употребява повече калории, което и ще обезпечи по-активни метаболитни процеси.

Учените дават за пример децата, които не само редовно ходят на училище, а и допълнително изучават чужди езици или математика, усвояват непрекъснато нови знания. Техният мозък изразходва средно три пъти повече енергия в сравнение с възрастен човек. Съответно и мазнините се изгарят по-интензивно. Затова специалистите препоръчват на хората, които водят заседнал начин на живот, по-често да натоварват мозъка си с интелектуални задачи, а един от най-добрите варианти е да играят шах.

„При шахматистите са учестени сърцебиенето и дишането, което оказва положително влияние върху метаболизма. Решаването на сложни задачи на компютъра или запаметяването на части от някакъв текст също изискват повече енергия, което позволява не само да се ускори обмяната на веществата, а и да се понижи нивото на захарта в кръвта“, съобщават експертите.

Сподели във Facebook