Здраве

2 Декември 2021

credoweb bg

Д-р Костадин СОТИРОВ

Д-р Костадин Сотиров е председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област. Има кабинет като личен лекар в Белащица. Той е човек с изключително активна гражданска позиция. 

През септември бе награден за това, че е направил най-голям брой имунизации срещу COVID-19 от началото на процеса у нас.

Разговаряме с него по повод очакваната епидемия от грип.

-  Д-р Сотиров, какви други вируси срещате в практиката освен COVID-19?

- На практика около 25% от пациентите са с COVID-19, а останалите случаи са предизвикани от риновируси, респираторни или от други видове коронавирус.

Все още няма случаи на грип, но досега наблюденията сочат, че вълната у нас се надига около Коледа или най-рано в средата на декември. Пикът е в края на януари и през февруари, а обичайно приключва в началото на март.

Доколкото си спомням, досега само веднъж грипът ни изненада по Рождество Христово. А през 2020 г. имаше 2 грипни вълни – в края на януари и в края на февруари, които бяха предизвикани от различни типове - А и В. Беше точно преди да се заговори за COVID-19 и преди да бъде обявена пандемията. Тъй като и в двата случая силно бяха засегнати учениците, в Пловдив и в областта бяха обявени грипни ваканции два пъти.

В началото на 2021 г. нямаше грип, нито други вируси. Вероятно защото хората си стояха повече вкъщи, контактите им бяха силно ограничени и сведени до минимум, спазваше се дистанция. Когато излизаме навън, всички носим маски, но не можем да се крием зад тях цял живот. А и след боледуване от COVID-19 организмът е силно отслабен и е доста по-податлив на грип. 

- Какви са симптомите на грип?

- Симптомите са идентични като при  COVID-19 - температура, болки в гърлото, кашлица, хрема, отпадналост, болки в мускулите.

- След като са едни и същи, по какво различавате двете вирози?

- Не ги различаваме. Разбира се, че са едни и същи, защото и в двата случая става дума за сходно протичаща инфекция.

Разликата е в това, че без симптоми грипът е заразен в рамките на няколко часа до един ден, а COVID-19 – 3-5-7 дни. Най-лошото е, че човек не знае, че е болен, а заразява, при това много хора. Затова е важно да се спазват противоепидемичните мерки – всички да носят маски – те предпазват и от грип, и от коронавирус. Ако човек има кашлица, трябва да се отдръпне, за да пази околните. При изкашляне да слага салфетка и след това да я изхвърля.

Заразяването и при двете заболявания става най-често в колективи, затова там не бива да се допускат болни. Повечето хора обаче смятат, че нищо им няма, хванали са някаква безобидна настинка и си позволяват да ходят на работа или на училище. Това всъщност е вирусна инфекция, която е силно заразна.

Много са важни ваксините против грип. Имунизацията е безопасна и е подходяща за бременни в 7-8-9 месец, за кърмачки, както и за бебета над 6 месеца, като при тях се поставя половин доза. Навсякъде по света възрастните се имунизират, за да пазят не само себе си, а и най-малките бебета. Ако не са ваксинирани, са рискови и за околните. Малките деца са уязвими. Те страдат и дори загиват от грип. Има тежки последици, които могат да ги инвалидизират – енцефалити, менингити и др.

- Много хора смятат, че ваксините срещу COVID-19 са опасни за младите хора и особено за децата. А за грип?

- Моите впечатления са, че повечето родители смятат, че и двете вирози не са тежки. Убедени са, че децата ще ги преболедуват и няма нужда да ги излагат на риск от ваксините.

В моята практика сега ги агитирам да се имунизират и срещу COVID-19, и срещу грип. Родителите, които не са ваксинирани, заразяват децата си, а те страдат тежко. Винаги успявам да убедя хората, като им обяснявам до какво води заболяването и как ваксината може да ги предпази. Или ще се имунизираме, или ще се разболеем, друг вариант няма.

Сега е моментът за ваксиниране срещу сезонния грип. Интерес има, но от хора над 65 години. Някои, които знаят, че не достигат, ги купуват от аптеките и идват, за да им ги поставим.

В България все още важи изискването за 14-дневен интервал между ваксинацията срещу грип и COVID-19. Но в повечето държави в Европа и в света те се правят едновременно.

- Каква е готовността на лекарите за грипна епидемия на фона на COVID пандемия?

- Вероятно ще стане като в Италия – ще има много пациенти, които се нуждаят от кислородотерапия, а да няма кой да се грижи за тях в болниците.

- Каква е терапията при грип?

- Лечението в началото е симптоматично. Трябва да се приемат много течности, особено от децата, защото се получават тежки усложнения заради обезводняването. Необходимо е да се изпиват по 2-3 литра вода за 24 часа плюс чай с лимон, сокове и др.

При болки в гърлото се изписват обезболяващи таблетки за смучене. За дезинфекция на гърлото са подходящи и „бабешки рецепти“ като гаргара с лайка и сода за хляб.

Когато температурата е повишена до 38 градуса, човек трябва да стои вкъщи, на ако е по-висока, задължително се назначават продукти, които я свалят.

При грип отлична работа вършат и противовирусните препарати като римантадин хидрохлорид при тип А, озелтамивир и занамивир. Важно е те да се приемат веднага, още с първите симптоми, защото ако се закъснее, няма особена полза от тях.

- Какво показват вашите наблюдения – витамините подсилват ли имунитета?

- Те не повишават имунитета, както се говори упорито, а цялостно подобряват кондицията на човек. Особено ценни са за децата, на които педиатрите препоръчват да започнат да ги приемат преди началото на учебната година.

Витамин D е много полезно да се пие през зимата от всички, защото няма слънце, а ние сме и доста облечени, което допълнително ограничава достъпа на слънчевите лъчи до кожата.

Витамин С и цинк също е добре да се приемат, особено в студените месеци.

За да се поддържа в добро състояние защитата на организма, човек трябва да спи достатъчно, това е много важно за децата. На тях им е необходим най-малко 9 часа сън, а много от тях си лягат след 23 ч. и не си доспиват, с което стават податливи на инфекции.

Към рисковите фактори бих добавил стреса, тревогите, преохлаждането. Вредно е тютюнопушенето, особено ако възрастните пушат в присъствието на децата си.

 CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook