Здраве

13 Февруари 2020

Животът днес

Известно е, че с годините хората започват все по-често да забравят. Някои обаче са надарени по рождение с феноменална памет, но те са единици. Според учените паметта може и трябва да се развива. Предлагаме ви няколко факта, които ще ви помогнат по-дълго време да съхранявате спомените си:

Паметта може да се активира

За да запазите в съзнанието си дадена информация за по-дълго време, не е необходимо само да я чуете или прочетете. Трябва да намерите събитие, повод или друг фактор, който ще задейства паметта ви. Учените твърдят например, че материалът се запомня много по-добре преди изпит, който се явява като двигател за паметта.

Класическата музика помага

Редица научни изследвания са доказали, че слушането на класическа музика помага за активирането на гените, които влияят положително върху паметта.

Дневният сън е полезен

В момента, когато мозъкът на човека се събужда от сън, започва активиране на паметта. Затова, ако ви се налага нещо да запомните, не забравяйте да поспите през дена.

Паметта се самопречиства

Да се забравя е напълно нормален и естествен процес. Благодарение на него хората имат възможност всеки ден да усвояват нова информация. Мозъкът има свойството да се избавя от някои данни в автоматичен режим. Той складира информацията, която дълго време не се използва и в един момент я отстранява, пречиствайки паметта от нея. Затова според експертите всеки път, когато човек запомня нов факт, забравя за някой друг.

Сподели във Facebook