Много хора не си дават сметка, че всеки ден се приближават до проблемите със зрението. Постоянното използване на смартфоните, работата пред компютъра, четенето на книги и списания в тъмната част на денонощието оказват сериозно натоварване върху очите.

Какво можем да направим, за да запазим зрението си до дълбока старост:

Гимнастика за очите

Всеки, който прекарва часове пред монитора, трябва да прави упражнения за очите на всеки 50 минути или час. Най-лесния начин е да се фокусирате върху предмет близо до вас, след което да преместите погледа си върху далечен обект. Правете това в продължение на няколко минути и ще намалите напрежението в очите си.

Слънцезащитни очила

Отдавна е известно, че ултравиолетовите лъчи оказват негативно влияние върху зрението, затова слънцезащитните очила са задължителни. Учените предупреждават, че очилата трябва да са качествени.

Правилно хранене

Ако искате да имате добро зрение, включете в менюто си бяло и червено месо, бобови храни, моркови, зеле, както и цитрусови плодове.

Хигиена

Много е лесно да замърсите очите си и да причините инфекция, затова не ги пипайте с мръсни ръце. Хората, които носят лещи, задължително трябва да ги свалят през нощта и да ги почистват.

Лекарства

Преди да приемете някакво лекарство, запознайте се със страничните му ефекти, някои от тях може да увредят зрението ви. Най-добре е да се консултирате с лекар.

Пушене

Известно е, че цигарите вредят на целия организъм, включително и на зрението. Пушачите по-често се сблъскват с проблеми като сухи очи и катаракта.

Сподели във Facebook