Магнезият е един от петте най-важни за организма ни минерали. Без него нервната система не може да работи правилно, нарушават се изработването на енергия, както и синтезът на белтъчини, появяват се проблеми с костите и мускулите.

Причини за дефицита на магнезий

Организмът на човека не може самостоятелно да изработва този макроелемент. Затова неговият недостиг се появява при хора, които не спазват основните правила на хранене. Дефицит може да се предизвика и от нарушена способност на организма да абсорбира този минерал или след прием на определени лекарства. В рисковата група попадат хората, които страдат от захарен диабет или често са в стресова ситуация.

Признаци

Умора и раздразнителност

Повечето хора не се замислят, че тяхната раздразнителност или липсата на сили и желание да се занимават с каквото и да е, не са свързани с настроението или други външни фактори. Една от причините за подобно състояние често е недостигът на магнезий в организма. Този минерал влияе върху изработването на енергия и неговият дефицит може предизвика упадък на силите. Освен това се нарушава обмяната на веществата, биосинтезът, дейността на мускулите, което води до раздразнение и емоционално изтощение.

Крампи и болки в мускулите

При дефицит на магнезий в мускулите започва да се натрупва прекалено количество калций. Това провокира появата на спазми и болки в мускулите. Проблемите най-често се проявяват след физическа активност, но и през нощта.

Панически атаки и тревожност

Причините за появата на панически атаки и тревожност са много, но една от тях е недостигът на магнезий. Този елемент влияе и върху изработването на определен хормон, чието намалено количество води до постоянно напрежение, страх и безпокойство.

Проблеми с паметта и концентрацията

Обикновено тези нарушения са в резултат от стареенето на организма, но нарушенията в когнитивните способности може да започнат във всяка възраст. Един от факторите, провокиращи проблеми с паметта и концентрацията, е дефицитът на магнезий.

Сърдечносъдови заболявания

Ако човек без хронични заболявания, водещ здравословен начин на живот, неочаквано се сблъска с повишено кръвно налягане или учестено сърцебиене, най-вероятно става въпрос за недостиг на магнезий. Той разширява кръвоносните съдове, което предотвратява повишаването на кръвното.

Други симптоми

Освен описаните признаци на недостиг на магнезий, при някои хора може да се появят кожни проблеми, главоболие, влошено състояние на ноктите, чести простуди.

Сподели във Facebook