Здраве

7 Февруари 2020

Животът днес

Много често пациентите бъркат сезонните вирусни инфекции, които са съпроводени с респираторни проблеми, с грип. Грипът обаче има няколко отличителни черти, по които може да бъде лесно разпознат. На първо място той винаги идва внезапно и в повечето случаи пациентите дори могат да посочат часа, когато това се е случило.

Най-изявените симптоми на заболяването са:

  • много висока температура, около 39 градуса;
  • силно изявени мускулни болки;
  • ставни болки;
  • сухота в гърлото и дразнеща кашлица.

Тези симптоми се развиват в бърза последователност в рамките на няколко часа. В резултат общото неразположение е много силно изявено и хората имат нужда да останат на легло.

Общопрактикуващият лекар от Плевен д-р Анелия Ананиева, съветва пациентите, които имат подобна симптоматика, да отидат веднага на преглед. Причината е, че

нелекуването на  заболяването навреме може да доведе до усложнения.

Особено рискови са децата и възрастните хора, които страдат от хронични болести.

Най-характерните усложнения на грипа са при долните дихателни пътища като бронхит и пневмония. При появата им се налага болнично лечение. Често се среща възпаление на ухото, а също така и сърдечносъдови проблеми. Понякога се стига дори до опасните менингоенцефалити – възпаление на мозъчната обвивка и мозъчното вещество.

Грипът не се лекува с антибиотици. Те се използват, едва когато се стигне до бактериални усложнения. Лечението на грипа става с противовирусни препарати, като лекарите имат най-дълъг клиничен опит в нашата страна с римантадин хидрохлорид. Той представлява инхибитор, който се използва за унищожаване на грипните вируси от тип А. Характерно за него е още, че може да се използва и с профилактична цел. Д-р Ананиева съветва да се приема по лекарско предписание от хората от рисковете групи, когато има условия на повишена грипна заболеваемост. Медикаментът е подходящ за деца над 7-годишна възраст.

Важно е

лечението на грипа с противовирусен препарат да започне в първите 24 до 48 часа

от появата му. Болните трябва си стоят у дома, за да не разпространяват заболяването, тъй като то е силно заразно и се разпространява по въздушно-капков път.

За предпазване от заразяване могат да се спазват няколко прости условия. Сред тях е измиването на ръцете преди хранене и след като сме били навън. Използването на маски за лице също помага. В условията на грипна епидемия лекарите съветват да се ограничи посещението на места, където се събират много хора. Ако в дома има заразен, е добре болният да се изолира в друга стая, като помещенията бъдат често проветрявани.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook