Много хора, дори ако са прекарали коронавируса в лека форма, се оплакват от слабост и умора. Затова учените съветват как може да се преодолее това състояние и да се постигне пълно възстановяване.

Плодове

След прекаран COVID-19 трябва да се увеличи употребата на плодове. Експертите препоръчват да се започва денят с нар, портокал, ябълки или други плодове. Препоръчват се и натурални сокове. Това помага по-бързо да се преодолее умората.

Топло мляко

Всяка вечер преди лягане се препоръчва чаша топло мляко. Ако искате ползата да е по-голяма, добавете куркума, съветват специалистите.

Пресни зеленчуци

Те са богати на минерали и витамини, които зареждат организма с енергия, затова задължително трябва да се включат в менюто след прекаран коронавирус. Според специалистите особено добре действа сокът от спанак, моркови, домати и цвекло.

Белтъчини

След заболяването по-бързо можете да се възстановите, ако преминете на диета, богата на белтъчини. Наблегнете на продуктите, които по-лесно се усвояват. Това е важно, за да може отслабналият организъм да не изразходва излишни сили за тяхното храносмилане.

Предотвратете обезводняването

Даже да не сте жадни, трябва ежедневно да приемате необходимия обем течности. Това ще предпази организма ви от обезводняване. Препоръчват се и натурални сокове.

Почивайте

След като тестът ви за коронавирус е показал отрицателен резултат, не бързайте да връщате предишното си темпо. Ако сте на работа, не поемайте повече ангажименти, отколкото позволяват силите ви. Симптомите на COVID-19 могат да продължат, затова повече почивайте, не се преуморявайте, разхождайте се на чист въздух и постепенно възстановявайте физическата си активност.

Позитивна нагласа

Много хора след прекаран коронавирус се оплакват от лошо настроение, тревожност и депресия. Затова е важно да се погрижите за психическото си здраве. Заемете се с медитация, посветете повече време на нещата и хората, които ви осигуряват приятни емоции.

Сподели във Facebook