Според статистиката 15-25% от хората, особено жителите на големите градове, се оплакват от хронична умора. Без никакво физическо натоварване се чувстват като разбити. Ако в продължение на няколко месеца забелязвате, че сте по-разсеяни, настроението ви често се променя, мъчи ви главоболие и ви болят мускулите и ставите, най-вероятно сте станали жертва на хроничната умора.

Самият термин се появява за първи път през 1984 г. и с него се обозначавал комплекс от прояви на неопределено заболяване. Според специалистите причините за възникване на хроничната умора се крият в ускореното жизнено темпо и постоянния стрес, повишените изисквания, стремежа да сме незаменими, прекалено многото отговорности. Някои лекари смятат, че тя е свързана с имунната система.

Една от особеностите на синдрома на хроничната умора е, че и при най-обстойното клинично изследване не се откриват никакви обективни промени в състоянието на организма и каквито и да било отклонения от нормата. Затова поставянето на диагнозата може да се направи от тесни специалисти – имунолози или психоневролози.

Заболяването обаче нарушава емоционалната сфера, при много пациенти се установяват не само разстройства в настроението, но и панически състояния, постоянен страх.

Не се претоварвайте!

Специалистите съветват - за да избегнете хроничната умора, трябва да се научите как да преценявате натоварването върху себе си. Колкото и да звучи странно – не се старайте винаги и във всичко да бъдете на висота, да изпълнявате и преизпълнявате до съвършенство задачите, които сте си поставили. Необходимо е да усвоите умението да превключвате от една дейност на друга, да не си поставяте свръхзадачи. В противен случай при поредния стрес нервната ви система може сериозно да се срине.

Като за начало се опитайте да планирате така деня си, че максимално да се дистанцирате от въздействието на стресовите фактори. Важно е след края на работния ден да не се обременявате допълнително с негативна информация. Например откажете се да гледате новините по телевизията.

Осигурете си достатъчно сън!

Излишно е да обясняваме каква е ролята на съня за здравословното състояние на хората. Задължително е да си създадете навик да лягате в определено време. Лекарите съветват да спазваме някакъв „ритуал“, преди да се отправим към спалнята. В него може да влизат не само душът и миенето на зъбите, но и други действия, отнемащи нервното напрежение. Дори да почетете преди сън, това ще ви помогне да се разтоварите психически. Изключете телевизора поне един час преди лягане независимо какво предаване се излъчва. Проветрете спалнята и се снабдете с удобно спално облекло. Важно е да се наспите – на повечето хора са им необходими 8-9 часа сън.

Движението е живот!

Тази сентенция отдавна е известна. Колкото по-активен е човек, толкова повече в кръвта му се повишава концентрацията на „хормоните на радостта“ – адреналин и ендорфини, които са естествени стимулатори на настроението. Неотдавнашно изследване доказа, че при 75% от хората, които редовно се занимават с физически упражнения, особено свързани с дишането (бягане, аеробика и т.н.), се констатира значително по-ниска степен на уморяемост, придружена с нормализиране на всички жизнени процеси.

За да не обърнем процеса в наша вреда, натоварването трябва да бъде строго дозирано, в никакъв случай да не се допуска физическо пренатоварване и пренапрежение. Трябва да се започне с леки упражнения в продължение на 3-5 минути, да се увеличава натоварването с около 20% на всеки 2-3 седмици. Най-добре е преимуществено да изпълняваме тези упражнения, които съответстват на нашата физика.

На ход е диетата!

При хронична умора трябва да се придържаме към определен начин на хранене. Препоръчва се употребата на повече пресни плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти. Много полезни са растителните мазнини, особено зехтинът. В тях се съдържат незаменими полиненаситени мастни киселини. Хроничната умора се понижава, когато в менюто ни присъства касис. Той съдържа витамин С в по-големи количества, отколкото в цитрусовите плодове. Не пропускайте и рибеното масло, богато на витамините А и D.

Обърнете се към вашия личен лекар. Той ще ви препоръча препарати, които ще ви помогнат в битката с хроничната умора.

Преди всичко – бъдете позитивни!

Често главната причина за хроничната умора се крие във взаимоотношенията. Затова се настройте спокойно и позитивно към членовете на семейството, приятелите, колегите.

Сподели във Facebook