Здраве

29 Октомври 2018

Животът днес

Наднормените килограми носят риск и от здравни, и от социални проблеми. Те могат да причинят заболявания на кръвоносните съдове и сърцето, диабет, дихателни затруднения, артрит и др. Едновременно с това лесното изморяване, бързото задъхване, физическите ограничения, намаляват участието в социалния живот и контактите с хората.

Това често е съпътствано със самообвинения и  понижено самочувствие, което може да доведе даже до депресии. Безспорно е по-добре човек да избегне всичко това с превенция, отколкото да си докара такива здрави проблеми, за да ги лекува.

Предпазването от напълняване включва комплекс от мерки в хранителния и двигателния режим. Към него могат да прибягнат както хора с нормално, така и с наднормено тегло. При пълните целта е не само да не се напълнее още, но и да се свалят килограми. Всеки организъм обаче е уникален и е необходимо да се състави индивидуален план според конкретните особености на човека. Трябва да се установи здравословното му състояние - развил ли е някакви болести и до каква степен; евентуални хранителни диети или противопоказни натоварвания във връзка със заболяванията; каква е възрастта му, какви са възможностите му. На тази база се съставя комплексът от мерки срещу напълняването. За да бъдат тези мерки ефективни и здравословни, без странични ефекти, индивидуалният план трябва да се състави от специалисти като например в програмите на ЛъкиФит - специализираната клиника в Банско за антистрес и отслабване, както и програмата ЛъкиФит Пълен детокс. С научно разработените персонални планове хората с наднормено тегло могат да отслабнат до 6 процента, ако изберат едноседмичен курс и до 8 процента при двуседмичен.

А по моделите, които се задават за начина на живот - хранителен режим и двигателна активност, за година теглото може да се намали  до 30 на сто. При това ще се поддържа без трудности, защото човек ще се е отказал от вредните привички, водещи до излишни килограми и ще си е изградил здравословни навици.

Контролът на съзнанието като превенция

Нерационалното хранене и обездвижването са масово срещани при съвременния начин на живот, така че много хора са потенциално застрашени от наднормено тегло и дори от затлъстяване. В допълнение при някои може да има и други рискове - заради наследственост; заради професията, предполагаща заседяване; заради високи и дълго продължаващи нива на стрес; заболявания на стомаха и червата; прием на определени лекарства и т.н.

В крайна сметка международни изследвания в световен мащаб показват, че около 1,5 милиарда човека на планетата имат различни здравни проблеми, породени от  наднормено тегло.

Целенасочената превенция на напълняването е свързана 

и с контрола на съзнанието, подобряване на психическото и емоционално състояние. Отрицателните емоции често водят до освобождаването на вещества, които активират апетита и се стига до преяждане. За контрол на съзнанието и хармонизиране на менталното, и физическо състояние, са полезни програми като ЛъкиФит Йога или Йога курс Лъки Банско. Прилага се аюрведа хранене, асани и дихателни упражнения, медитация, релаксиращи практики, съпроводени с лекции и т.н. С Йога хората могат да се научат да откриват телесните си и умствени блокажи, и да ги преодоляват, или предварително да ги избягват.

Всъщност превенцията срещу излишните килограми е важна дори и за хора с нормално /засега/ тегло. Въпреки че мерките са индивидуални, има и принципни положения. Храненето не бива да се ограничава тотално - до полуглад или пълен глад, защото така тялото ще се лиши от важни вещества. Храната трябва да е разнообразна, да отпаднат само излишните калории. Колко калории са необходими дневно може да се изчисли с енергиен калкулатор. Едновременно с това се определя и физическата натовареност за подходящ разход на приетата енергия. Изтощителните тренировки не са за всеки човек, общо взето са препоръчителни колоездене, джогинг, плуване, спортни игри.

 

Сподели във Facebook