През зимата измръзналите ръце и крака не са нещо необичайно. Дори е трудно да се избегнат, защото температурите през този сезон понякога са много ниски, поради което кръвоносните съдове се свиват. Това е и причината за измръзването.

Според американски специалисти обаче има няколко начина, които ще помогнат на кръвта ви да циркулира по-активно и съответно да преживеете по-лесно зимата.

1. Носете свободни дрехи

Свободните дрехи по-добре съхраняват топлината. Образувалото се допълнително въздушно пространство служи като бариера срещу студения въздух. Затова през зимата се откажете от плътно прилепналите дрехи.

2. Хапвайте пикантни храни

Лютивото подобрява кръвообращението, разширявайки кръвоносните съдове. Когато ядете пикантни продукти, температурата на тялото ви се повишава. Освен това червените люти чушки съдържат витамините А и С, които укрепват артериите и кръвоносните съдове.

3. Откажете се от цигарите, кафето и алкохола

Специалистите съветват през зимата да се откажем от никотина, кофеина и алкохола. И трите карат кръвоносните съдове да се свиват, което влошава циркулацията на кръвта в студените ръце и крака. Освен това алкохолът създава лъжливо усещане за топлина.  

4. Добавете в менюто си риба и листни зеленчуци

Тези продукти подобряват кръвообращението. Листните зеленчуци и червеното месо да богати на желязо, което също подобрява циркулацията на кръвта.

5. Пийте повече вода

През зимния сезон е много важно да се поддържа водният баланс на организма, защото той директно влияе върху регулирането на температурата на тялото и кръвообращението. За разлика от лятото обезводняването е по-малко забележимо и може да не усетите жаждата. Горещите напитки не само ще я утолят, но и ще ви стоплят.

6. Бъдете физически активни

Всяко движение на тялото помага да се усили кръвообращението. Ако усетите, че ръцете и краката ви са измръзнали, просто ги разтрийте. Това ще отправи кръвта към тях и ще ги стопли.

Ако нито един то тези съвети не ви помага и освен студа, усещате и болка в ръцете или краката, това може да е сигнал за здравословен проблем. Обърнете се към лекар.

Сподели във Facebook