Човешкото око е сложен орган, за чието функциониране са необходими много витамини и хранителни вещества. Какво трябва да съдържа менюто ви, ако искате да съхраните зрението си в добро състояние дълги години:

Витамин А

Това е най-важният витамин за очите, защото поддържа роговицата и влиза в състава на родопсина – основния зрителен пигмент. За щастие дефицитът на витамин А рядко се среща в развитите страни, но ако това се случи последиците могат да бъдат прогресивни заболявания на очите, водещи понякога до слепота. Диетата с високо съдържание на този витамин ще помогне и срещу катаракта. Ще го откриете в бататите, листните зеленчуци, чушките.

Витамин Е

Този витамин е мощен антиоксидант, който предпазва клетките на организма от вредното въздействие на свободните радикали. Изследване, проведено в продължение на 7 години с участието на 3640 души с макулна дегенерация, показало, че ежедневния прием на 400МЕ витамин Е, както и на някои други хранителни вещества, понижава риска от прогресиране на заболяването с 25%. Този витамин помага и срещу катаракта.

Витамин Е се съдържа в ядките, семената, растителните мазнини, листните зеленчуци, авокадото и сьомгата.

Витамин С

Това е още един силен антиоксидант, който
е необходим и за изработването на колаген – основна част от съединителната тъкан в организма, в това число и в роговицата, и в склерата на очите. Известно е, че витамин С може да понижи риска от появата на катаракта със 75%.

Цитрусовите плодове, чушките, броколите, зелето, както и много други плодове и зеленчуци, са безценни източници на витамин С.

Рибофлавин (витамин В2)

В2 един от най-важните водоразтворими витамини, който участва в много биохимични процеси в организма. Рибофлавинът може да намали окислителният стрес и да намали опасността от катаракта с 31-51%. Лекарите съветват ежедневно да се приемат 1,1-1,3 мг витамин В2. Това не е трудно, защото той се съдържа в много достъпни продукти като овесените ядки, млечните продукти, телешкото месо и др.

Ниацин (витамин В3)

Учени са доказали профилактичната роля на витамин В3 за предотвратяване на глаукомата. Въпреки това ниацинът трябва да се приема внимателно, защото в големи количества може да окаже негативно въздействие върху зрението. Не е опасно обаче да се употребяват продукти с високо съдържание на витамин В3 – пилешко и телешко месо, риба, гъби, фъстъци, бобови култури.

Лутеин и зеаксантин

Това са важни каротиноиди – група полезни съединения, синтезирани от растенията. И двете предпазват зрението от вредния ефект на синята светлина. Могат да предотвратят катарактата, както и макулната дегенерация. Офталмолозите препоръчват по-често да се консумират плодове, зеленчуци и най-вече – спанак и зеле.
Омега-3

Омега-3 мастните киселини имат противовъзпалителни свойства, които играят важна роля в профилактиката на диабетната ретинопатия. Омега-3 се препоръчват и срещу синдрома на сухото око. Затова е необходимо да се включат в менюто риба, ленено семе, чиа, соя и ядки. Омега-3 се съдържат още в зехтина и рапичното масло.

Тиамин (витамин В1)

Той помага за правилното функциониране на клетките в организма и превръщането на хранителните продукти в енергия. Изследване с участието на 2900 души е установило, че диетата с високо съдържание на тиамин понижава риска от катаракта с 40%. Зърнените храни, месото и рибата са богати на витамин В1.

Сподели във Facebook