Здраве

13 Януари 2010

2142

Животът днес

Неспецифична означава, че организмът ни реагира универсално, независимо от характера на дразнителя. Всички познаваме това състояние - чувстваме се сякаш на бързи обороти: сърцето бие ускорено, дишаме учестено, мозъкът ни трескаво работи, за да прецени ситуацията. Обикновено стресът се асоциира само с негативните емоции. Всъщност няма значение дали ситуацията, с която се сблъскваме, е приятна или неприятна. И повишение в службата, и наказание предизвикват една и съща реакция на организма. Освен това определено ниво на стрес е жизнено необходимо. Защото мобилизира физическите и психическите сили. Но само за кратко. Проблемът всъщност е т.нар. дистрес – състояние на хроничен силен стрес, който изцяло ни вреди.

Има много начини за справяне с чувството на напрежение, безизходица, тревога и неувереност. Но като начало всеки може да огледа хранителния си режим. Строгите диети не се препоръчват при стрес, но и тъпченето с тестени и сладки изделия само задълбочава проблемите. В такъв период е много важно да се поддържа жизненият тонус с пълноценни витаминозни храни.

Отлична „противоотрова” срещу стрес са витамините от групата ”В”. Доказано е, че при техен недостиг рязко се увеличават депресивните настроения и нервните разстройства. Затова, преди да възненавидите целия свят, опитайте се да увеличите дозата на витамин В1 в менюто си. Така ще си доставите 2 мг радост. Наблегнете на млечните продукти, яйцата, зеленчуците с тъмнозелен цвят, ядките. Започнат ли да ви налягат мисли за несправедливостта на живота и бездушието на околните, вместо да се хвърлите към шоколада, изяжте един банан. Мрачните мисли поне временно ще отстъпят.

В тези напрегнати моменти от живота си се откажете от мазната храна – това ще бъде най-добрият подарък за организма ви. Зарежете и любимите кроасани на закуска. Необходимите сили и жизнена енергия можете да почерпите от чаша плодов сок и овесени ядки.

За да реагирате по-спокойно на ставащото около вас и да съхраните работоспособността си, ориентирайте се към белтъчините. Комбинирайки ги със свежа зеленина, вие ще получите още един важен резултат – ще сведете до минимум риска от сърдечно-съдови заболявания.
Хапнете плод, някаква салата или сандвич с пълнозърнест хляб. Това ще ви помогне не само да съхраните фигурата си, а и да се справите с депресията.
Вечер можете да си позволите и по-въглехидратна храна – паста, картофи, ориз. Идеалният вариант е доматено ризото. Съдържащите се в ориза комплексни въглехидрати подпомагат синтезирането на серотонин – хормона на доброто настроение. Друг източник на серотонин са доматите. След такова меню ще заспите като бебе.

С какво можете да преглътнете стреса? При всички случаи не и със спиртни напитки и кафе. Кофеинът усилва действието на адреналина (основен стресов хормон), а това в дългосрочна перспектива ще ви постави на ръба на нервния срив. Пийте повече вода и сокове. Спомнете си за чудодейната сила на билките – маточината и липата имат меко успокояващо действие.
В допълнение към антистрес програмата се препоръчват препарати, съдържащи специално подбрана комбинация от естествени аминокиселини като Амбинор. Той дава енергия на организма по естествен път и без странични ефекти.

Сподели във Facebook