Съществуват редица витамини и микроелементи, които подобряват състоянието на белите дробове и ги предпазват от вирусни инфекции. Специалистите определиха най-ефективните от тях, които са особено важни в условията на пандемия.

На първо място учените поставиха калция. Той е необходим за нормалното функциониране на белодробната тъкан. Затова употребата на млечни продукти помага в битката с коронавируса, твърдят специалистите.

Позитивно влияние върху белите дробове оказват продуктите, богати на магнезий. Този елемент е добра профилактика за гладката мускулатура и отпуска бронхите. Магнезий ще открием в овесът, ядките, слънчогледа, тиквата, елдата и др.

Йодът също е в списъка на веществата, гарантиращи доброто състояние на белите дробове, защото ги пречиства. Той има противомикробно и отхрачващо действие. Богати на йод са морските продукти.

Мастните киселини омега-3 намаляват интензивността на възпалителните процеси, подобряват процеса на възстановяване на белите дробове. Затова е полезно редовно да употребяваме риба и нерафинирани растителни масла.

Флавоноидите са полезни за бронхите и се съдържат в големи количества в ябълките и крушите. Бронхите „обичат“ и подправките, затова се препоръчва употребата на чесън, люти чушки, куркума и джинджифил.

За доброто състояние на белите дробове много са важни и витамините:

  • Витамин А укрепва белодробната тъкан. Негови източници са тиквата, доматите, цвеклото, чушките, портокалите, шипките и др.
  • Витамин С действа като мощен антиоксидант. Ще го открием в много плодове и зеленчуци.
  • Витамин Е помага за бързото възстановяване след белодробно заболяване. Той се съдържа в слънчогледовото олио, бобовите растения, орехите и фъстъците.
  • Витамин В6 се препоръчва при бронхиална астма. Богати на този витамин са зърнените храни, оризът, соята.
Сподели във Facebook