Как се замразяват тлъстини

Криолиполизата не е за цялостно отслабване, а за корекция на тялото

Тина БОГОМИЛОВА

Пролетни диети и часове във фитнеса, а тлъстинките си остават. Преди топяхме мазнините с жега, а сега се оказва, че може да ги замразим.

Криолиполизата е неинвазивна процедура, която унищожава мастните клетки с охлаждане. Методът е открит от дерматолози от Харвардския медицински университет, които доказват, че мастните клетки са по-уязвими на студ и кристализират по-бързо от заобикалящите ги тъкани. Американците така изстудяват мазнини от пет години, а от малко повече от година терапията се прилага и у нас.

Криолиполизата обаче не е предназначена за цялостно отслабване или лечение на затлъстяване, а просто за корекция на тялото. Чрез контролирано изстудяване на кожата се намаляват мастните натрупвания в трудни за сваляне на обиколката зони – корем, дупе, бедра, колене, ръце, бричове, гръб, паласки... Температурата постепенно се намалява от 6 до 0 градуса, за да не се предизвиква шоково състояние на тъканите. Когато се достигне 0 градуса, не се усеща болка. Вакуумът, който захваща кожната гънка, също не предизвиква неприятни усещания, а специална защитна мембрана допълнително я предпазва.

Ниската температура предизвиква разпадането на мастните клетки, а те постепенно се изхвърлят от организма чрез естествените метаболитни процеси. След процедурата се усеща изтръпване, зачервяване и понякога посиняване, но дискомфортът изчезва за няколко дни. При чувствителна кожа може да се появят и малки хематоми.

Третираното място слабее със сантиметри в продължение на няколко месеца след замразяването. Резултатите от криолиполизата започват да се виждат след две-три седмици и отслабването продължава все по-видимо до около половин година. Причината за липсата на незабавни резултатите е, че криолиполизата изменя структурата на клетките, а организмът започва бавно да ги изхвърля по естествен път. Ефектът е още по-голям при спорт, активно движение и липса на мазни храни в чинията.

В един ден може да се третират до две зони, а за нова трябва да се изчакат поне две седмици. Подлагането на повторно замразяване може да стане след два-три месеца, а третият път вече е добре да е последен.

Процедурата отнема от 30 до 50 минути за един участък, но ако е по-голям и проблемен, може да продължи и повече.  Тестове показват, че с всяка процедура се унищожава една четвърт от мастните клетки. Резултатите обаче са относителни и зависят от индивидуалния проблем.

Една процедура криолиполиза струва между 80 и 300 лева за еднократно обработване на зона. Но сумата варира според проблема, зоната и козметичното студио. Често се предлагат и пакетни процедури заедно с други отслабващи технологии, като ултразвук и кавитация. Но в кризата и изстудяването поевтиня, така че може да се намерят оферти дори и за 15–20 лева. Обикновено са за еднократна процедура от 20 минути, най-много половин час.

Криолиполизата е много предпочитана след раждане, тъй като тогава бавно и трудно изчезват тлъстинките. Но иначе процедурите са подходящи при дами с идеално тегло, но тук-там – бедра, коремче или ръце, са малко позатлъстели.

Процедурата не се препоръчва при проблеми със сърцето и черния дроб, бъбречна недостатъчност, уртикария, диабет, дерматит, екземи, пъпки, разширени вени, бременност и кърмене.

Преди подлагането на замразяване професионалистите измерват кожната гънка, тъй като не бива да се прилага при под един сантиметър.

Според много реклами след процедурата било трудно и дори невъзможно да се натрупат отново мазнините. Но при застоял живот и нездравословно хранене пак си се появяват. За по-трайни и убедителни резултати се препоръчва много вода, ограничаване на мазнините и активно движение.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 94