Отказването на пушенето също навлиза в цифровото си измерение - бъдещето предполага все по-голямо разпространение на дигиталната подкрепа на усилията за спиране на цигарите чрез приложения за смартфон. Това съобщиха учени на годишната конференция за последните данни за електронните цигари в Ню Йорк. Стратегиите, които се прилагат за спиране на тютюнопушенето по света, имат множество аспекти, посочи анализаторът д-р Вауан Рийз. 

„Иновативни технологии, забрана на вкусовете и ароматите, повишаване на възрастта за продажба на никотинови продукти, намаляване на нивата на максимално съдържащ се никотин под нивата на пристрастяване, са само част от тези дейности. Особено широко в стратегиите срещу разпространение на тютюнопушенето сред населението, например във Великобритания и Нова Зеландия, се използва и намаляването на вредата чрез вейпинг продукти. Тази стъпка е насочена към онази част от хората, които не могат да откажат цигарите. За разлика от никотин заместващите медикаменти и терапии, пушачите посрещат бездимните алтернативи по-добре, тъй като се доближават до обичайния им навик“, казва д-р Рийз.  

Психологическата подкрепа също се оказва особено важна за човек, който е решил да откаже цигарите, показват последните данни. Обичайно в традиционните програми за спиране на тютюнопушенето тази подкрепа се предоставя лично или по телефона от специалист. Тя е доказано ефективна в съчетание с никотин заместващи програми и електронни цигари, както показва опитът във Великобритания, една от държавите, справящи се най-прогресивно с процента на пушачите.

Цифровите решения за подкрепа имат по-голям потенциал за обхват и привличат вниманието на дигиталното поколение, което прави всичко със своя смартфон – от плащане на сметките до фитнес тренировки и следене на крачките си на ежедневна база. Чрез приложенията пушачът може да определи началната си дата на отказване от цигарите, да следва план на отказването, да свърже електронната си цигара с тях, да следи ежедневната доза никотин, която приема. Съществуващите app-ове помагат и с мотивиращи послания, както и с достоверни данни за вредата от пушенето - какво се случва с организъм, който тотално спира или намалява вредата от цигарите чрез преминаване на бездимна алтернатива.  

Данните, че електронните цигари са най-ефективното средство за отказването на цигарите, се потвърждават от редица независими изследвания, посочват от неправителствената организация Кокрейн, специализирана в анализи върху контрола на тютюна. Доказателствата в подкрепа на новите устройства нарастват с все по-големия обем данни на база международни проучвания. През последната година Кокрейн включва в анализите си 34 проучвания по темата.

„Едно от анализираните проучвания сочи, че електронните цигари са 83% по-ефективни от никотин заместващата терапия за отказване от пушенето след 1 година. Ежедневната употреба на електронни цигари (вместо цигари) води до по-голям шанс за отказ от пушенето, а 18% от хората на електронни цигари успяват напълно да се откажат“,  обясни по време на форума и проф. Дейвид Ашли от Университета в Джорджтаун. 

След година двойна употреба на електронни цигари и цигари 53% от хората остават dual users, показва друго проучване. Голямата надежда на лекарите е, че те няма да се завърнат напълно към цигарите и в течение на времето ще намалят вредата върху организма си, отказвайки напълно пушенето.

Бездимните изделия намаляват вредата

Хората пушат заради никотина в цигарата, а не заради катраните в тях и затова е необходим по-безопасен начин за прием на никотин в случаите, в които пушачите искат, но не могат да се откажат от вредния си навик, категорични са учените.

Целта ни е да се освободим от пушенето и цигарения дим, казва проф. Нийл Беновиц от Университета в Сан Франциско.

„Бездимните тютюневи изделия не са без риск, но са в пъти по-малко вредни в сравнение с пушенето на цигари и нямаме никакво съмнение в това. Устройствата с нагряване на тютюн и електронните цигари отделят по-различни вещества в аерозола си отколкото тези в цигарения дим. Тези от цигарата са силно реактивни и канцерогенни“.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация

Сподели във Facebook