Докато в Европа броят на заболелите от COVID-19 непрекъснато расте, на другия край на Земята – в Япония, ситуацията със заразата е оптимистична. Пациентите с коронавирус са само 2200, а загиналите – 57.

Още повече, че условията за разпространение на епидемията в Страната на изгряващото слънце са идеални - голяма гъстота на населението, а и от Азия тръгна коронавирусът. Китай пък е на една крачка. Как тогава многомилионната страна се справя с епидемията много по-ефективно в сравнение с голяма част от света.

Според специалистите на първо място е манталитетът на японците – фанатична дисциплинираност и отговорност пред околните. Потомците на самураите не се нуждаят да им се напомня по няколко пъти за необходимостта от самоизолация или хигиена. Държавата дава инструкции, хората веднага ги изпълняват.

Второ – японските специалисти първи получиха пълна картина на протичане на заболяването, защото круизният кораб „Диамантената принцеса“ с почти три хиляди души на борда (едно от първите огнища на коронавируса) беше поставен под карантина до бреговете на Йокохама. Лекарствата и медиците бяха предоставени от японците. И през целия февруари те наблюдаваха и анализираха ситуацията с епидемията. На 1 март, когато бяха изписани и последните пасажери от кораба, Япония вече разполагаше с огромен опит в справянето с коронавируса.

Трето – японците веднага предприеха мерки срещу COVID-19. Осигуриха възможност да се работи от дистанция, забраниха струпването на хора. Благодарение на дисциплината самоизолацията действително стана масова и успешна.

Последните новини са, че ако броят на заболелите продължава да спада, японското правителство ще отвори някои учебни заведения до две седмици.

 

Сподели във Facebook