Здраве

19 Октомври 2019

Животът днес

Ако искате да си осигурите качествен сън, а на сутринта да се чувствате бодри и отпочинали, достатъчно е да създадете определен микроклимат в стаята. Учените препоръчват температурата в спалнята да варира между 15 и 20°C. Може да ви се струва прекалено ниска, но пък е най-здравословна.

Какви са основните аргументи на специалистите в полза на прохладната спалня:

Гарантира спокоен сън

Изследвания, проведени в Австралия, са установили, че някои форми на безсъние са предизвикани от лошо регулиране на температурата на тялото. Ако човек има проблеми със заспиването, студеният въздух ще помогне на тялото му да се охлади и да достигне нивото на дълбок, възстановяващ сън.

Подмладява

Спането в помещение, където температурата превишава 20°C, затруднява изработването на мелатонин, който е основният антивъзрастов хормон.

Гони стреса

Според учените по-ниската температура на тялото понижава в организма нивото на хормона на стреса – кортизол. Ако човек не си доспива, стресът започва да се натрупва, а негативните последици от това отдавна са известни.

Намалява риска от метаболитни заболявания

Учените смятат, че редовният сън при температура не по-висока от 18°C понижава риска от диабет. Прохладната спалня помага на организма да изгаря повече калории, което помага на хората да се борят с наднорменото тегло и затлъстяването.

Сподели във Facebook