Здраве

26 Януари 2023

credoweb bg

Флурона представлява едновременно възникнала инфекция (коинфекция) с грипен вирус и с коронавируса (от англ. Flurona – flu+corona), а не нов вариант или подвариант на SARS-CoV-2.

В България вече са установени три случая на тази коинфекция

като те са от областите Русе, Пазарджик и София-град.

Наличието на коинфекцията невинаги означава, че човек боледува два пъти по-тежко, но предполага по-високи рискове за здравето, за разлика от случаите, при които човек е заразен само с грипен вирус или само с коронавируса SARS-CoV-2.

И двата вируса причиняват респираторни инфекции и се предават по въздушно-капков път

както и чрез замърсени повърхности. Тези вируси са склонни да заразяват най-вече клетките, които покриват горните и долните дихателни пътища, и могат да причинят широк спектър от заболявания – от безсимптомни или сравнително леки инфекции до тежки усложнения или смърт.

Въз основа на проведени проучвания

най-честите симптоми при пациенти с флурона

са треска (89,4%), кашлица (79,3%), задух (24,1%), мускулни болки (20,7%) и затруднено дишане (20,7%). Доколкото двата вируса имат сходни симптоми, коинфекцията се установява чрез лабораторно изследване.

Своевременната лабораторна диагностика е от изключително значение и при двете заболявания за назначаването на най-подходящата терапия. При хората с хронични заболявания и съмнение за сезонен грип ключово е още в първите часове от появата на оплаквания да се започне противовирусна терапия.

Възрастните хора и страдащите от хронични заболявания са изложени на по-висок риск от тежко протичане

на коинфекция между грипен вирус и SARS-CoV-2 и последващи усложнения за здравето, като вероятността да се наложи болнично лечение (включително и интензивни грижи) е значително по-висока.

Ваксинацията и спазването на нефармацевтичните мерки като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазване на физическа дистанция са най-сигурният начин да се предпазим както от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път, включително от сезонния грип и други остри респираторни инфекции.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook