Ташо Ташев, физикална и рехабилитационна медицина

Ревматоидният артрит (РА) е хронично автоимунно заболяване, което кара имунната система на организма да атакува собствените си тъкани, включително меките тъкани, които капсулират повечето стави.
РA може да засегне почти всяка става в тялото, но първоначалните симптоми обикновено засягат китките, кокалчетата, овалните части на стъпалата и/или коленете. Освен че предизвиква болезнено подуване на ставите и скованост, РА може да причини висока температура и умора, и потенциално да доведе до дългосрочни деформации на ставите.
Лекарите смятат, че ранната диагноза и лечение са от решаващо значение за ограничаване на потенциално увреждане на тъканите и запазване на функцията на ставите, но диагностичният процес може да бъде предизвикателство. Няма нито един лабораторен тест, който окончателно да диагностицира РA и началото на заболяването може да варира значително: един човек може да развие подпухнали, сковани стави на китката и пръстите в продължение на много месеци, докато друг човек развива умора, треска и силно възпалено коляно почти за една нощ.

Как ревматоидният артрит прогресира във времето

Независимо от това дали симптомите се появяват постепенно в продължение на няколко месеца или бързо за седмици, болестта следва същата прогресия:

Синовиалната тъкан се възпалява

Първоначално РА се характеризира с възпаление на синовиалната тъкан. Тя се намира в цялото тяло и капсулира ставите и сухожилията. При възпаление на синовиалната тъкан може да се причини болка, скованост и подуване на ставата. Това състояние се нарича синовит. Образува се „тъкан на панус“.
Възпалението кара клетките на синовиалната тъкан да се разделят и да се размножават, което води до сгъстяване на синовиалната тъкан, което води до повече подуване и болка. Докато деленето на клетките продължава, растежът им се разширява в ставното пространство. Тази нова тъкан се нарича панус или ревматоиден панус. Хрущялите и другите ставни тъкани са повредени.
Клетките на пануса отделят ензими, които увреждат хрущяла и подлежащата кост. С течение на времето това увреждане може да промени подравняването на ставите, да доведе до по-нататъшна болка и в някои случаи да причини деформации на ставите. Не всички синовиални тъкани в тялото ще претърпят тези промени едновременно. Хората с РA обикновено имат определени стави, които имат симптоми и други стави, които нямат.

Кой получава ревматоиден артрит

В световен мащаб експертите смятат, че от 0,4 до 1,3% от населението има РA. Въпреки че точната причина за ревматоидния артрит е неизвестна, изследователите смятат, че вината е комбинация от генетични, екологични и хормонални фактори. Състоянието е два до три пъти по-разпространено при жените, а възрастта в началото на симптомите обикновено е между 40 и 60 години.

Симптоми на ревматоидния артрит

Хората с РА могат да изпитат както физически, така и емоционални симптоми.

Физически симптоми на ревматоидния артрит

РA често засяга първо ставите на ръцете и китката, макар че първоначалните симптоми могат да се появят и в стъпалата, коленете, глезените или други стави. С течение на времето могат да бъдат засегнати повече стави, най-често ставите на шията, раменете, лактите, глезените, челюстта и дори ставите между много малки кости във вътрешното ухо.
В допълнение към болката и намалената подвижност, свързани с подуване и възпаление на засегнатата става, често срещаните симптоми на ревматоиден артрит могат да включват:

Болезнени стави, които са:
    * Чувствителни;
    * Оточни;
    * Сковани и трудни за сгъване или свиване;
    * Топли на пипане;
    * Зачервени на вид;
    * Гъбести при натискане;
    * Засегнати симетрично - например дясната и лявата китка на човек ще показват еднакви симптоми;

      - Синдром на карпалния тунел, който понякога може да бъде причинен от възпаление на РA в китката;

     - Теносиновит - възпаление на деликатната лигавица на сухожилието в ръката. Поне едно проучване предполага, че теносиновитът на флексорните сухожилия на пръстите е силен предиктор за ревматоиден артрит;

      - Трайна скованост, която започва сутрин и продължава един час или повече дори след лека до умерена активност;

       - Прекомерна умора на цялото тяло, която не изглежда свързана с физическо натоварване или сън;

        - Нискостепенна треска, която винаги или почти винаги присъства;

        - Общо усещане за неразположение или грипоподобни симптоми;

        - Неочаквана загуба на тегло и на апетит;

        - Намалена ставна функция, която може да затрудни прости задачи, като отваряне на буркан или запалване на автомобила; болка може да се почувства след периоди на засилена употреба на ставите, като продължително захващане или носене на предмет и може да се появи в покой;

          - Усещането за крепитации (хрупане) на ставите, което може да възникне, когато увреждането на меките тъкани кара костите на ставата да се търкат една в друга;

        - Ревматоидни възли, които се образуват под кожата. Тези възли са твърди неравности, които варират в размер от грахово зърно до размер на орех и се наблюдават най-вече по лактите или пръстите.

Ревматоидният артрит засяга всеки по различен начин: някои хора изпитват постоянен дискомфорт, докато други изпитват продължителни периоди на незначителни симптоми, пунктуирани от болезнени възпаления.

Емоционални симптоми на ревматоиден артрит

В допълнение към физическите симптоми, пациентите, страдащи от РА, могат да изпитат и съпътстващи проблеми като:

- Депресия или тревожност;
- Проблеми със съня;
- Чувство на безпомощност;
- Ниско самочувствие.

Комбинираните физически и емоционални компоненти на заболяване като РА могат да проникнат в професионалния, социалния и семейния живот. За щастие, ранното откриване и подходящите програми за лечение, като лекарства и терапевтична терапия и/или промяна на активността могат да помогнат за поддържане на активен, продуктивен живот за повечето хора.

Рискови фактори за ревматоиден артрит

Експертите не разбират точно защо някои хора получават ревматоиден артрит, но години на изследване сочат, че хората, които са най-податливи, имат:

- Генетично предразположение към РА;
- Изложени са били на вредни фактори на околната среда (например пушене);
- Преживели са значителни нарушения в хормоналния баланс;
- Дисбаланс на чревните микроби, което може да бъде вродено по естествен път или да възникне в резултат на инфекция или друго събитие.

Много изследователи смятат, че най-вероятно РА се развива при хора, които имат генетична предразположеност и са изложени на определени фактори на околната среда, изпитват хормонални промени и/или претърпяват чревни микробни промени.

Генетично предразположение

Специфичният ген, свързан с РА, HLA-DR4, се намира при 60% до 70% от кавказците със заболяването. За разлика от тях той се среща само в 20% от общото население. Въпреки че наличието на този специфичен генетичен маркер увеличава вероятността от развитие на РА, той в никакъв случай не е точно диагностично средство. Всъщност повечето лекари не поръчват този генетичен тест при диагностициране на ревматоиден артрит.

Пушене и излагане на никотин

Един от най-големите рискови фактори за РА е излагането на никотин, особено тютюнопушенето.
Въпреки че директният ефект от тютюнопушенето не е напълно изяснен, смята се, че продължителното пушене играе роля за повишаване на концентрацията на ревматоиден фактор, който е антитяло (протеин). Наличието на ревматоиден фактор в кръвта е знак, че имунната система може да функционира неправилно.

Диета

Не е ясно как точно диетата влияе върху риска от РА. Голямо клинично проучване на 121 000 жени в продължение на десетилетия предполага, че:

- Редовното пиене на газирани напитки е свързано с повишен риск от развитие на РА;
- Средиземноморската диета, която насърчава консумацията на зеленчуци, плодове, боб и пълнозърнести храни, не влияе на риска на жените от развитие на РА;
- Пиенето на кафе или чай (както с кофеин, така и без кофеин) не е свързано с развиващ се РА;
- Умерената консумация на алкохол изглежда не увеличава риска при жените и дори може да го намали.

Телесно тегло

Хората с наднормено тегло или затлъстяване изглежда имат по-голям риск от развитие на РА. Резултатите от едно проучване сочат, че наднорменото тегло увеличава риска от РA при жените, но всъщност намалява риска за мъжете. Необходими са повече изследвания в тази област. Освен това хората с наднормено тегло изглежда имат по-лоши симптоми от пациентите със здравословно тегло.
Въпреки че тютюнопушенето, диетата и теглото влияят на общия риск от РA, няма пряка връзка - по-голямата част от хората с наднормено тегло и пушене няма да получат РА.

Нарушаване на хормоналния баланс

Фактът, че жените са по-склонни да получат РА, предполага, че хормоните са фактор. Тази идея се подкрепя и от факта, че симптомите на РА се подобряват по време на бременност, само за да избухнат отново след раждането. Има също така доказателства, че жените с нередовен менструален цикъл или преминали през ранна менопауза имат повишен риск от РA.
В допълнение към естествените колебания на хормоните хормоналните лекарства и контролът на раждаемостта играят роля. Пероралните контрацептиви, които могат да съдържат дози на хормона прогестин или комбинация от прогестин и естроген, са свързани с вероятността на жената да развие РА.

Инфекции и микробиом

Някои учени изследват връзката между бактериалните и вирусни инфекции и развитието на РА. Клиничните изследвания предполагат, че може да има връзки между РA и определени инфекции като гингивит, вирусът на Epstein-Barr и хроничен хепатит С.

В допълнение, някои учени предполагат, че микробиомът на човек може да повлияе на развитието на РA. Микробиомът на човек е съвкупност на микроорганизми като бактерии и гъбички, живеещи в устата, червата, дихателните пътища и на други места в тялото. Тези микроорганизми имат много роли, включително влияят върху метаболизма и имунната система.

Въпреки че експертите са установили възможни връзки между инфекцията и микробиома и РА, няма достатъчно доказателства, които да сочат ясни причини и последици. Необходими са повече изследвания.

Диагноза на ревматоидния артрит

През първите две години от ревматоидната болест може да възникне значително увреждане на ставите, така че ранната диагностика и лечение могат сериозно да повлияят върху прогнозата на заболяването. Въпреки това, диагностицирането на РА може да бъде много предизвикателно, защото:

- Няма нито един физически или лабораторен тест за категорично диагностициране на РA.
- Симптомите на РA често имитират тези на други заболявания като лупус, системна склероза, псориатичен артрит и полимиалгия ревматика. Също така, подобно на РA заболяване може да възникне след много вирусни инфекции, особено паровирусни инфекции.

Поради тези предизвикателства експертите препоръчват диагностична оценка да се извърши от ревматолог или лекар, който има богат опит с ревматологичните заболявания.

Кръвни тестове

Няма единичен лабораторен тест, който да може окончателно да диагностицира РА. Въпреки това, има няколко кръвни теста, които могат да бъдат поръчани за откриване на промени в тялото, които са показателни за РА.

Образна диагностика

Лекарят може да назначи изображения, ако клиничната оценка на пациента и лабораторните изследвания не предоставят достатъчно информация за диагностициране или изключване на РА. Образното изследване позволява на лекаря да види дали има данни за увреждане на ставите.

Ултразвук

Тази технология се използва за откриване на възпаление на деликатната синовиална тъкан, която капсулира някои стави и сухожилия. Това възпаление, наречено синовит, е отличителният симптом на РА. Ултразвукът също може да открие теносиновит в пръста, който някои изследователи смятат за ранен признак на РA.

Освен че е полезен диагностичен инструмент, ултразвукът може да се използва за наблюдение на реакцията на пациента на лечението (въпреки че рядко се използва в клиничната практика).

Рентген

В ранните етапи на РА човек може да има само подуване на меките тъкани, което не се открива на рентген, така че той не се използва често за ранна диагностика.

Рентгеновите лъчи могат да се използват, когато болестта е прогресирала. Те могат да помогнат за откриване на увреждане на костите (ерозии), което възниква в резултат на дългогодишен РА. Те могат също така да открият стесняване на пространството на ставите, което се случва, когато хрущялът се разгражда и костите в ставата се сближават.

Магнитно-резонансно изображение (ЯМР)

Подобно на ултразвука ЯМР може да открие възпаление и други промени в меката тъкан на ставата, преди да ерозира костта. В допълнение, ЯМР може да покаже увреждане на костите.

Недостатъкът на ЯМР е, че той отнема повече време и е по-скъп от ултразвука и рентгена. Обикновено ЯМР не е необходим и се препоръчва, само когато рентгеновите лъчи и ултразвукът не се окажат полезни.

Физикален преглед и медицинска история

Лекарят ще снеме подробна анамнеза. Това ще включва искане от пациента да опише симптомите.

По време на физикалния преглед лекаря ще направи оценка на общото здравословно състояние на пациента и след това ще направи оценка на ставите, търсейки признаци на ставно възпаление. Например, лекарят може да измери обхвата на движение на ставите и да изпробва силата и/или издръжливостта на ставите.

Лечение на ревматоидния артрит

Лечението обикновено включва комбинация от лекарства, упражнения, диета и промяна на начина на живот. За повечето хора целта е ремисия на РA.
В някои случаи при хора, които имат трудно лечение, дългогодишен РA, ремисия може да не е възможна и целта може да бъде да влезе в състояние на ниска активност на заболяването.
Както няма единичен тест за диагностициране на РA, то няма и нито един тест за ремисия на РA.

Започнете лечението рано

Почти всички пациенти с РА се възползват от лечението, но пациентите, които се лекуват в рамките на първите две години от появата на симптомите, са склонни да се справят по-добре от пациентите, които получават лечение по-късно. Ранното лечение намалява риска от тежко увреждане на ставите.

За привеждане на ново диагностицираните пациенти в ремисия на РА може да е необходимо агресивно лечение, поне първоначално. След постигане на ремисия някои пациенти (работещи с техните лекари) са в състояние да намалят броя или дозировката на лекарствата.

Хората с РА обикновено приемат поне едно лекарство. Лекарствата, използвани при РА, попадат в пет основни категории:
- Нестероидни противовъзпалителни средства;
- Кортикостероиди;
- Антиревматични лекарства, модифициращи заболяването;
- Биологични вещества, които потискат дейността на имунната система;
- Инхибитори на Янус киназа - това е най-новата категория лекарства, одобрени за лечение на РА.

Упражнявайте се и поддържайте здравословно тегло!

Упражнения с ниско въздействие като ходене, плуване, йога и тай-чи често се препоръчват за лечение на РА. Редовното упражнение може да намали слабостта на ставите и болката. Редовното движение също помага да се постигне и поддържа:

- Мускулна сила;
- Ставна функция и гъвкавост;
- Качество на съня;
- Здравословно тегло;
- Сърдечносъдово здраве

Поддържането на здравословно тегло и сърдечно-съдовото здраве е особено важно за пациентите с РА, които имат повишен риск от сърдечни заболявания. В допълнение, хората с РА, които поддържат здравословно тегло, изглежда имат по-малко болка и болестна активност в сравнение с пациенти с наднормено тегло или затлъстяване.

Яжте здравословна храна!

Въпреки че изследванията не са напълно ясни, много експерти смятат, че има връзка между диетата и възпалението. Те препоръчват противовъзпалителна диета с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, като пресни плодове и зеленчуци.
Хората, които вярват, че микробиомът може да повлияе на РА, препоръчват диета с високо съдържание на зеленчуци, както и плодове и други храни, които поддържат здравето на червата. Освен това едно проучване установи, че хората, които приемат пробиотик в продължение на 8 седмици, показват намаление на възпалението.
Дали яденето на определени храни може или не може да намали симптомите на RA е спорна тема, но една идея не е за обсъждане: употребата на здравословна храна е по-добре за дългосрочно здраве и намалява риска от други заболявания.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook