Здраве

6 Ноември 2015

2795

Животът днес

В големите градове има повече възможности за кариера и развлечения, но ритъмът на живота в тях създава някои здравословни проблеми като лошо самочувствие, стрес, алергии, умора. Основните «градски болести», от които страдат жителите на мегаполисите, са:

Вирусни заболявания

Множеството от хора, препълненият обществен транспорт, температурните промени от честата смяна на различни помещения поставят на изпитание имунната система. Вирусите се размножават в пъти по-бързо, отколкото в по-слабо населените места. Освен това те мутират заради безконтролния прием на лекарства и недоизлекуване.

За максимално укрепване на имунитета е необходимо хората да се наспиват добре, да приемат витамини и да се хранят правилно. Добре е да се ваксинират.  Ваксините намаляват податливостта към различни инфекции.

Алергии

Замърсеният въздух, нарушеният режим на хранене, дълготрайните продукти с консерванти и оцветители, обилната екзотична храна, облеклата от синтетични материи - всички тези фактори разстройват имунната система на човешкия организъм и провокират алергични реакции. Появяват се необясними кожни раздразнения, сърбежи, хрема, сълзене на очите и тежки усложнения, като бронхиална астма.

Начините за предпазване са употребата на дрехи от естествени тъкани и качествени храни, по възможност органични, с по-малък срок на годност. Освен това домът трябва да се почиства редовно, за да се прочиства и въздухът.

Нервни сривове

Нормираният работен ден и заседналият начин на живот водят до обездвижване. Учените напомнят, че движението е естественото състояние на организма и на ден трябва да се изминават не по-малко от 6 километра. Съвременният човек едва ли изминава и 1-2 километра. Липсата на движение увеличава сериозно натоварването на нервната система. Това причинява повишаване или рязко понижаване на кръвното налягане, постоянна сънливост, хронична депресия. Други фактори за нервните сривове са препълнените транспортни средства, изпълнението на много задачи едновременно и работата с голям обем данни.

Стресът и преумората са едни от най-големите проблеми на жителите на големите градове

За да намалят напрежението, хората, които живеят в големите градове, трябва да си осигуряват почивка и да се зареждат с положителни емоции. Най-доброто средство за това е физическата активност – от обикновени разходки до работа в градината на вилата.

Затлъстяване

Неправилният режим на хранене, изобилието от фастфуд, късните вечери водят не само до стомашни проблеми, но и до затлъстяване. Хронични гастрити, язви и колити - това са само някои от заболяванията на градските жители. Липсата на необходимата физическа активност и преяждането от нервно напрежение задълбочават проблема. Освен това хората в мегаполисите обичат да прекарват вечерите си в заведения, където се преяжда, и то не с най-полезната храна.

Решаването на тези проблеми не е сложно. Най-важното е да се намери време за ходене, за фитнес, да се изкачват стълбищата пеша и да се коригира режимът на хранене.

Непрекъсната умора

В напредналите икономически страни и големите градове хората страдат от т.нар. синдром на хроничната умора. Той се изразява в апатия, вялост и слабост, проблеми с паметта и безсъние, главоболие, необосновани страхове, вълнения, липса на апетит. Проблемът е, че това заболяване не се лекува дори и с пълноценна почивка. Средната възраст на страдащите от него е 28–45 години, а според статистиката това патологично състояние засяга жените двойно по-често, отколкото мъжете. Този проблем се решава трудно със собствени сили и затова трябва да се търси помощ от специалист невролог. 

Сподели във Facebook