Здраве

9 Септември 2018

Животът днес

Според специалисти от Американската кардиологична асоциация възрастните жени трябва повече да ходят пеша, ако искат да понижат риска от сърдечна недостатъчност. При това скоростта не играе съществена роля, пише The Daily Mail. Учените провели изследване с участието на повече от 137 000 жени на възраст от 50 до 78 години. Резултатите показали, че физическата активност понижава опасността от сърдечна недостатъчност с 25%. Всъщност тя била толкова ефективна, колкото лекарствата.

Експертите подчертават, че причината за позитивния ефект не е в интензивността, а в количеството на физическа активност. С възрастта сърдечните мускули стават по-слаби, затова трябва да се поддържат в добро състояние с тренировки, като най-добрият вариант е продължително ходене.

В същото време Световната здравна организация (СЗО) установи, че 1,4 милиарда души на планетата страдат от сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2 и рак заради ниско ниво на физическо натоварване. Специалистите направили тези изводи, след като провели допитване между възрастното население на 168 страни (около 1,9 милиарда души). Оказало се, че през 2016 г. всяка трета жена и всеки четвърти мъж по света не са си осигурили препоръчителното ниво на физическа активност – 150 минути тренировки с умерена интензивност или 70 минути с висока интензивност на седмица.

Сподели във Facebook