При жените, които кърмят децата си, настъпват промени в дейността на надбъбречната жлеза и хомеостазата на глюкозата, което съществено намалява риска от появата на диабет, доказаха учени от Южна Корея.

Известно е, че кърменето има много плюсове за здравословното състояние на децата, но се оказва, че полезни ефекти има и за майките. Преди време беше установено, че при жените, които кърмят, е по-нисък рискът от рак на гърдата. Сега специалистите доказаха, че кърменето намалява опасността и от диабет.

За да стигнат до този извод, южнокорейските учени провели изследване с участието на 174 майки, половината от които кърмели бебетата си не по-малко от два месеца. Специалистите наблюдавали състоянието им в продължените на три години след раждането. Така доказали, че при кърмещите майки се подобрила масата и функционалността на бета-клетките в панкреаса и хомеостазата на глюкозата. Това понижавало риска от появата на диабет.

Учените отбелязват, че по време на бременност опасността от диабет сериозно нараства, но кърменето може да предпази майките от заболяването. Това е особено полезно за жените с наднормено тегло, което може да стане причина за появата на диабет.

Сподели във Facebook