Картофите са най-икономичният полезен зеленчук

Картофите са най-евтиният от разпространените зеленчуци, който е пълноценен източник на четири изключително важни за човешкия организъм микроелемента – калий, магнезий, целулоза и витамин С. До този извод са стигнали специалисти от университета в щата Вашингтон.

Те са провели изследване във връзка с Националната програма за училищното хранене, като основната цел е била да сравнят цените и степента на полезност на зеленчуците. Учените се съсредоточили върху 98 вида най-често употребявани зеленчуци от няколко подгрупи- тъмнозелени, червено-оранжеви, бобови и др.

При всички били подложени на оценка хранителната им стойност и съдържанието на микроелементи, като били сравнявани с препоръчителните за употреба дневни норми. Резултатите показали, че при картофите съотношението между цена и съдържание на полезни вещества е най-добро.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 55