Киселецът отдавна присъства на нашата трапеза, а сега е неговият сезон. С това непретенциозно растение не само могат да се приготвят вкусни супи, а и да се укрепи здравето след студените месеци, твърдят специалистите.

Защо трябва да включим киселеца в менюто си:

Източник на фибри

Киселецът се отличава с голямо съдържание на фибри, което на първо място е важно за доброто състояние на храносмилателната система. Освен това киселецът понижава холестерола, благодарение на което се намалява рискът от сърдечносъдови заболявания, в това число от атеросклероза, инсулт и инфаркт.

Нормализира кръвното налягане

Полезно е хората, които страдат от хипертония, да употребяват киселец, защото той е богат на калий. Този минерал разширява кръвоносните съдове, което намалява натоварването върху сърцето и нормализира кръвното налягане.

Полезен е за зрението

Киселецът е богат на витамин А, който е много важен за зрението. Употребата на това растение може да предотврати появата на катаракта. Киселецът е отличен източник и на антиоксиданти, които забавят свързаното с възрастта влошаване на зрението.

Бори се с анемията

Киселецът съдържа желязо, което не допуска да се понижи нивото на хемоглобина. Затова той се препоръчва на хора с анемия. Желязото участва в процеса на доставяне на кислород в целия организъм, което позволява на хората да се чувстват по-енергични през деня.

Укрепва имунната система

Само 100 грама киселец могат да покрият половината от необходимата дневна потребност на организма от витамин С, който подсилва имунитета. Този витамин подобрява и способността на кожата да се справи с вредните микроорганизми и свободни радикали.

Помага на сърцето

Антиоксидантите и другите компоненти в киселеца, които понижават възпалителните процеси, подобряват дейността на сърдечносъдовата система.

Сподели във Facebook