Здраве

10 Февруари 2014

1331

Животът днес

Киселото мляко предпазва от диабет


Само 500 г кисело мляко седмично намаляват опасността от диабет с една четвърт, съобщиха британски учени.
Консумацията на други нискомаслени ферментирали млечни продукти, като извара и зърнесто сирене, също е добра профилактика срещу заболяването.

Учените от Кеймбриджкия университет са обхванали в изследването си над 4000 души, които са записвали всеки ден какво ядат в продължение на 11 години. Резултатите показват, че киселото мляко намалява риска от диабет тип 2 с 28 процента, а другите нискомаслени ферментирали продукти - с 24 процента. Причинно-следствена връзка обаче изследването не доказва. Това означава, че консумиралите повече млечни продукти може да са водили по-здравословен живот и на това да се дължи по-ниският риск. Според учените от екипа обаче пробиотичните бактерии и специалната форма на витамин К във ферментиралите млечни продукти осигуряват защита срещу заболяването.

Млечните продукти са важен източник на протеини, витамини и минерали. В тях обаче има и наситени мазнини. Затова лекарите препоръчват нискомаслените варианти и приеманите количества да не са много големи.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 87