Клевети срещу хематологията цапат името на болницата, вредят на пациентите

С доц. Ставри Тошков, изпълнителен директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания, разговаря Микаела Въжарова

- Доц. Тошков, реагирахте остро заради публикация в един ежедневник, която вини вашата болница в нарушаване на нормативни актове и неправомерно ползване на държавни субсидии. Моля, обяснете случая?

- Реагирах остро на поредното клеветническо писание, в което няма дори един факт, а само измислици по анонимни източници и което цели едно – да удари престижа и омаловажи достойнството ни като институция и като екип. Настоявам и очаквам принципната подкрепа на министерството, а чрез вас - медиите, искам хората, нашите пациенти да знаят истината.

- Нека говорим с факти...

- Имало, пишат, куп нарушения на закони и наредби, примерно: ”нито един началник на лаборатория не бил назначен след конкурс”, както изисквала наредба №9 на МЗ. Измислица! Не е непознаване на нормативната база, а свободно съчинение. Условията за назначаване на началник-лабораториите са фиксирани в разпоредбите на закона за лечебните заведения (чл. 68, т. 4), конкурс и срочен трудов договор са задължителни само при началник-клиника, началник-отделение и други изрично посочени позиции. Подчертавам: всички длъжности при нас са заети от висококвалифицирани професионалисти и по действащата законова уредба и Закона за лечебните заведения. Потвърждават го и преминалите по установения ред обстойни процедури за акредитация и категоризация и дадените отлични оценки. При всички атестационни и контролни процедури компетентната администрация няма нито една забележка или препоръка, което значи едно – че няма нарушения.

- Има твърдение и за нарушаване на стандарти при аутопсии, че ги правят лекари от лаборатория, не патолог?

- Пак лъжа. Няма и не може да има нарушаване на стандарт при аутопсиите. Според утвърдените от МЗ правила те се правят от лекар специализант, какъвто има при нас на редовен трудов договор, под ръководството на специалист, какъвто също имаме на трудов договор. По правила и по стандарт. Когато и МЗ, и медицинската общност алармират за проблемите, свързани с дефицита на специалисти по клинична патология, когато всички търсим решение и лично министърът излиза с препоръки за стимулиране, и нашият екип прави всички усилия за активна подкрепа на тази дейност и на специалистите, които я осъществяват.

- Моля ви за отговор и на обвинението за, цитирам, „далавери и въртене на бизнес с докарани на болницата неправомерно пари и апаратура, за ползване незаконно (в качеството ви на търговско дружество) на държавна субсидия”.

- Обяснявам - става дума за проект на колектив на група здравни заведения, в която участва и екип на хематологията, спечелен от Фонда за научни изследвания към МО. Той цели създаване на условия за вграждане на специализирани изследвания и нови технологии в пряката ни работа (диагноза, прогноза, терапия), използване на нови биомаркери и алгоритми и на техния трансфер в опростени клинични тестове за осигуряване на по-добра оценка на риска и на персонализирана терапия. За това трябват специална подготовка на екипи и съответна апаратура. Апаратурата по проекта не е купувана от търговското дружество СБАЛХЗ –ЕАД, няма и лев изразходвани държавни пари.

А доносът тук е именно за това – че „търговско дружество е ползвало неправомерно държавна помощ за над 200 000 евро за период от 3 последователни години”. Налице е нарочно, некомпетентно смесване на текстове от правила и регламенти, чиято цел, казах, е една - да руши авторитета на хематологията. Аз знам кой е, всички познаваме анонимника, инициирал поредния донос. Не желая да го коментирам, но това лице ще бъде дадено на Комисията по етика към БЛС за уронване на престижа на хематологията, след като Съветът на директорите на СБАЛХЗ вече се произнесе за неговото дисциплинарно уволнение. 

 


 

 

 



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 16