През лятото най-често лекарите предупреждават за опасностите от слънчевите лъчи. Този път обаче ще успокоим хората, които стягат куфарите: в разумни дози слънцето е много ефективно лекарство, което може да помогне при редица заболявания.

Хелиотерапията (лечение със слънце) се използва от лекарите още от древни времена. А днес целителната сила на слънчевите лъчи е потвърдена от многочислени изследвания и активно се използва като спомагателно средство при лечение на някои заболявания. При това списъкът на здравословните проблеми, които могат да се решат с помощта на слънчевите лъчи, постоянно се попълва.

При кои болести са полезни слънчевите бани

 

  • Затлъстяване

Слънцето стимулира обмяната на веществата, благодарение на което храната се преработва и усвоява по-бързо от организма. Доказано е още, че при хората с дефицит на витамин D, който се осигурява най-вече от слънцето, рискът от метаболитен синдром рязко нараства.

 

  • Влошено зрение

Изследване на американски учени установило, че витамин D забавя дегенерацията на макулата, което е главна причина за загуба на зрение в напреднала възраст.

 

  • Остеопороза и кариеси

Под въздействието на слънцето в организма започва да се синтезира витамин D, който предпазва костите и зъбите от разрушаване. Изследвания са доказали, че в слънчевите региони кариесът при децата се среща по-рядко.  На жените в периода на менопауза (когато остеопорозата започва да прогресира) се препоръчват всекидневни слънчеви бани (не по-малко от 15 минути). Според лекарите това време е достатъчно, за да се набави необходимата денонощна доза от витамин D. 

 

  • Депресия и психически разстройства

В слънчеви дни лошото настроение отлита. Слънцето помага за изработването на серотонин (хормона на щастието), затова в такива дни хората са по-жизнерадостни. Според статистиката в страните, където лятото е по-кратко, пациентите, страдащи от депресия са доста повече в сравнение със слънчевите държави.

 

  • Кожни заболявания

Слънцето изсушават кожата, затова ултравиолетовите лъчи убиват микроорганизмите, които предизвикват и поддържат кожните възпалителни процеси. Затова през лятото отслабват симптомите на екзема, псориазис и др.

Като цяло обаче горещините влияят негативно на кожата заради повишеното потене, което може да доведе до инфекции. А и както вече знаем, не бива да се прекалява със слънчевите бани.

 

  • Безплодие

На двойките, които имат проблеми с потомството, се препоръчва да прекарат отпуската си на море. Слънцето помага за изработване на тестостерон при мъжете и отлага стареенето при жените. Учени от Турция провели изследване и доказали, че менопаузата при жените, които прекарват на слънце по-малко време, настъпва по-рано с 5-7 години в сравнение с дамите, които не пропускат слънчевите бани.

За финал да припомним, че всичко е в мярката. И прекаленото пребиваване слънце, и категоричното му избягване, ще ни създадат здравословни проблеми.

 

 

Сподели във Facebook