Отдавна е известно, че месото е противопоказно при някои здравословни проблеми. Американски учени обаче отново напомнят, че отделни категории хора са принудени да станат вегетарианци.

Съществуват заболявания, при които употребата на всякакъв вид месо носи голяма заплаха за организма. На първо място към вегетарианската диета трябва твърдо да се придържат хората с бъбречни проблеми. Учени от университета в Индиана, САЩ, след серия експерименти установиха, че най-безопасният вариант за пациентите с бъбречни заболявания е пълният отказ от месо. Те трябва да знаят, че в противен случай може да се сблъскат с тежки последици за здравето, включително и сериозно отравяне. Причината за вредата от месото е, че то съдържа фосфор, който не може да се освобождава от организма на човека, ако дейността на бъбреците му е нарушена. Когато количеството на този елемент в организма надскочи допустимите стойности, при тези пациенти може да започнат сърдечни пристъпи, като не е изключен и летален изход.

Вегетарианството се препоръчва и за хора с хронични заболявания. Но ако пациентите не си представят живота без апетитно късче месо на вечеря, учените съветват като за начало да се откажат от пърженето в полза на печенето. Целта е постепенно да се намали количеството на червеното месо, докато напълно изчезне от менюто им. Като алтернатива специалистите предлагат пилешко месо или заек.

Сподели във Facebook