Американски учени установиха на каква възраст в организма на съвременните хора започва процесът на стареене. Оказва се, че това се случва на 39 години, но да повечето хора първите симптоми са незабележими.

За да стигнат до този извод, учените направили редица експерименти и доказали, че на 39 г. се включва пусковият механизъм, който намалява умствената и физическа активност на хората. Според изследването на тази възраст в организма ни започва да се понижава количеството на миелин – вещество, което защитава нервните клетки. Намаленото му производство прави клетките по-уязвими на увреждане, което провокира процеси, водещи до т.нар. възрастови заболявания.

Ако започнете по-трудно да вдигате паднала вещ или заспивате пред телевизора, това означава, че в организма ви стартира процесът на остаряване. Според учените първите признаци, които могат да се появят на 39 г., са болките и скованост в ставите. Освен това сигнал за началото на стареенето са и трудностите при използването на съвременните технологии.

Сподели във Facebook