Здраве

14 Септември 2019

Животът днес

Определянето на възрастта, когато човешкият организъм започва да остарява, е една от вечните теми на научните изследвания. Най-популярната концепция е следната: до 20-22 години човек расте, следва период, когато организмът според възможностите и силите си се старае да поддържа защитните си функции, предпазващи от опасни заболявания, на 55-60 години защитните механизми чувствително отслабват и нараства рискът от появата на тежки здравословни проблеми.

Учени от САЩ, Финландия и Великобритания обаче получиха нови данни за природата на стареенето, като проведоха съвместно изследване за активността на гените при хора на възраст от 20 до 90 г. Оказва се, че коренният прелом, което означава включване на механизма на стареене в организма, се случва на 50-55 г. Според специалистите на около 50-годишна възраст се наблюдава една картина на гените, а след това – друга. Затова експертите са на мнение, че именно тогава мерките за забавяне на стареенето могат да бъдат наистина ефективни.

Преди всичко учените съветват да се намали количеството на употребяваната храна и калоричността ѝ. Не случайно дълголетниците са слаби и без наднормено тегло. Още един начин да се противостои на годините е профилактиката на слабостта – мускулна, емоционална (усещане за умора, понижаване на когнитивните функции), костна (свързана със загубата на минералната плътност на костите). Всичко това прави хората по-малко активни, което ускорява стареенето. За да се забави този процес, е необходимо хората да са физически активни всеки ден. Изследователите отбелязват, че голяма роля за съхраняване на младостта има качеството на съня. Ако редовно хората си лягат след полунощ, в организма започва да се активизира синтезът на белтък, предизвикващ атеросклероза. Това повишава риска от сърдечносъдови проблеми, инсулт и инфаркт.

Сподели във Facebook