Синдромът на Рейно е самостоятелно заболяване с неизвестна причина или признак на друга болест. Изявява се с кризи, по време на които крайните части на тялото, основно пръстите на ръцете и краката изтръпват, стават болезнени и променят цвета си. Това се дължи на недостатъчно кръвоснабдяване. Понякога пръстите посиняват, а в някои случаи стават мраморнобели.

Синдромът на Рейно най-често засяга млади жени. Лечението е с медикаменти, разширяващи кръвоносните съдове и подобряващи реологичните свойства на кръвта (течливостта).

Важно е да знаете, че понякога синдромът на Рейно е признак на друго заболяване,

което засяга целия организъм и затова е важно да се открие навреме – склеродермия, наричана още системна склероза. Това е автоимунен процес, при който продукцията на колаген в тялото е прекалена. Той се натрупва в съединителната тъкан в кожата, ставите, мускулите, кръвоносните съдове, белия дроб, сърцето, бъбреците и причинява фибротични изменения – втвърдяване и заместване на полезната тъкан на съответния орган с неефективна материя.

Над 90 на сто от пациентите със склеродермия имат синдром на Рейно.

Затова е напълно оправдано, когато имате Рейно, да ви насочат към ревматолог, който да прецени риска от системна склероза и да ви назначи съответните високоспециализирани изследвания.

По-вероятно е да имате склеродермия, ако освен синдрома на Рейно, често имате по кожата малки разпръснати яркочервени точковидни кръвоизливи, язвички по върха на пръстите, гастроезофагеална рефлуксна болест и други проблеми със стомашно-чревния тракт: лошо храносмилане, запек и/или диария. При склеродермия често се засяга белият дроб от специфичен вид фиброза, като признаците са задух, липса на енергия, затруднения в извършването на всекидневните обичайни дейности.

Склеродермията е рядко заболяване, но оставено без лечение, завършва с тежка инвалидизация. Много от пациентите развиват тежка белодробна недостатъчност, която може да завърши фатално.

В момента медицината е на прага на доказване на лечение за това заболяване,

което може да спре белодробните усложнения, да подобри качеството на живот и да удължи продължителността му.

Фармацевтичната компания Boehringer Ingelheim подаде заявление за регулаторно одобрение на медикамент за лечение на пациенти със системна склероза, свързана с интерстициална белодробна болест от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) и Европейската агенция по лекарствата (EMA). Става дума за антифибротичен лекарствен продукт, който до момента е одобрен в повече от 70 държави за лечение на пациенти с идиопатична белодробна фиброза (ИБФ). Резултатите от клиничните проучвания на иновативното лекарство с химическо наименование nintedanib при пациенти със системна склероза, свързана с интерстициална белодробна болест (SSc-ILD), ще бъдат представени пред научната общност по време на Конгреса на Американското торакално дружество - 17-22 май 2019 г.

Сподели във Facebook