Да се събудиш и да се включиш на трудов режим е трудно, особено през зимните месеци. Но пък да излизаш от трудов ритъм по няколко месеца в годината не е добър вариант. Затова специалистите са изучили причините за дневната сънливост, стараейки се максимално да ги коригират.

Сезонен фактор

Светлата част на деня, която през зимата чувствително намалява, води до дефицит на слънчева светлина и витамин D в организма на човека. Освен това по-голямата част от денонощието хората прекарват в затворено помещение. Заради отсъствието на необходимото количество естествена светлина се повишава изработването на мелатонин – хормона на съня. Паралелно с това се понижава концентрацията на серотонин – хормона на радостта. В резултат у човек се появява желание да поспи (даже през деня), става по-нервен, апатичен и уморен.

За да се подобри ситуацията, е необходимо просто хората да преразгледат режима си. Специалистите съветват повече време да се прекарва навън, да се правят прекъсвания по време на работа и да се излиза на свеж въздух. Даже 10-15 минути извън работното място може забележимо да ни ободрят. Препоръчва се и светотерапия – използване на специални лампи, чиято светлина се доближава до естествената.

Безсъние през нощта

Ако през нощта човек спи лошо – стряска се, събужда се, сънува кошмари, на сутринта се чувства като разбит и затова през деня го наляга дрямка. Ако продължително време се игнорира хроничното безсъние, последиците често са  много негативни. Мозъкът може да блокира съзнанието буквално в движение и човек да заспи в транспорта или на съвсем неочаквано, а и опасно място.

Отсъствие на кислород

Недостигът на въздух е крайно неприятно за организма състояние. Мозъкът не може да функционира без достатъчно кислород, както и нито една система в организма. А дефицит на този жизненоважен елемент е изключително лесно да се получи. Достатъчно е да се окажете цял ден в задушно помещение с недобра вентилация и много хора. При отсъствие на проветряване и разходки навън се развива активен кислороден глад. Той е причината да се появи не само желание за сън, при това веднага, но и главоболие, проблеми с паметта, чувство за умора и потиснатост.

За да се излезе от това състояние, трябва помещенията често да се проветряват. С колегите винаги може да се договори определен график – два пъти на ден да се отварят прозорците за по 10 минути е напълно достатъчно.

Целенасочено гладуване

Хората, които се увличат по различни диети, нерядко усещат дневна сънливост. Постните леки супи и салати могат забележимо да коригират обема на талията и бедрата. Но небалансираното хранене и дефицитът на необходимите микроелементи и вещества често стават причина организмът да се включва на енергосъхраняващ режим, който предизвиква сънливост. Липсата на необходимото количество захар в кръвта може да стане причина за упадък на силите, повишена раздразнителност, желание веднага да заспите.

Сподели във Facebook