Здраве

27 Февруари 2017

Животът днес

Американската двойка Джордж и Амал Клуни, които сключиха брак през 2014 година,  очакват близнаци през лятото. Тази двойка е пример за нарастващата тенденция да се става родител на по-зряла възраст. Близнаците ще бъдат първите наследници както на 55-годишния Джордж, така и на 39-годишната Амал. По данни на американските здравни власти от 1980 година броят на жените, които раждат след 35-годишна възраст, се е увеличил с 60%, а броят на мъжете, които стават бащи след 40 години – с 30%.

Ето някои интересни факти за по-възрастните родители.

Жените, които раждат по-късно, живеят по-дълго. 

Изследване през 2014 година установи, че за жените, които са родили последното си дете след 33-годишна възраст, има двойно по-голяма вероятност да доживеят до 95 и повече години в сравнение с тези, които са приключили с раждането до 29 години. Според учените този факт вероятно означава, че способността да се ражда на по-късна възраст е признак за по-бавно остаряване.

Възрастта на бащата може да повлияе на продължителността на живота на детето. 

Децата и внуците на мъжете, които стават бащи на по-късна възраст, имат по-дълги теломери - окончанията на хромозомите, които ги предпазват от увреждания. Хората с по-дълги теломери са с по-малък риск от ранна смърт и остаряват по-бавно.

По-възрастните майки раждат близнаци по-често от по-младите. 

Според изследвания на клиниката „Майо“ вероятността от раждане на близнаци нараства с възрастта на жените. Това вероятно се дължи отчасти на хормоналните промени в женския организъм. Оплождането инвитро също увеличава вероятността за раждането на близнаци и тризнаци. От 1980 година в Съединените щати броят на ражданията на близнаци сред жените на възраст от 35 до 39 години се е увеличил почти със 100%, а при тези над 40 години – с над 200%.

Децата на по-възрастните бащи са с по-голям риск от психиатрични проблеми.

Шведски учени откриха, че децата на мъже, които са станали бащи над 45-годишна възраст, са 3,5 пъти по-застрашени от аутизъм, 13 пъти е по-висок рискът от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност и 24 пъти от биполярно разстройство в сравнение с децата на мъже между 20 и 30 години. Учените посочват, че с годините генетичните мутации в клетките на спермата се увеличават и това може да се предаде на децата.

Бременността след 35-годишна възраст носи рискове.

Според изследвания на учени от клиниката „Майо“ жените над 35 години по-често имат високо кръвно налягане по време на бременност и са по-застрашени от преждевременно раждане от по-младите майки.

Освен това заради увредени хромозоми за жените над 35 години има по-голям риск да родят дете със синдрома на Даун.

По-възрастните майки са по-малко застрашени от рак.

Изследванията показват, че когато жените родят последното си дете до 30 или 40 години, вероятността да развият рак на ендометриума е по-малка в сравнение с тези, които раждат до 25 години. Причината за това не е изяснена, но според учените е възможно при раждането да се унищожават клетките, които предизвикват рак на матката, или при жените, които са способни да забременеят на по-късна възраст, матката да е в по-добро здравословно състояние. 

 

Сподели във Facebook