Кои плодове и зеленчуци обичат пестицидите

Всички твърдим, че дините, любимият плод в летните горещини, са натъпкани с нитрати и пестициди. Но знаем ли какви химически вещества се крият в другите плодове и зеленчуци?

Оказва се, че вина имат не само производителите. До голяма степен съдържанието на нитрати и пестициди зависи и от самите абсорбиращи свойства на плодовете и зеленчуците. Естествено и химикалите, които слагат земеделците, имат съществена роля. Колкото повече паразити застрашават дадена култура, толкова повече пестициди се използват. Всеки производител си има собствена технология за обработка на посевите с химикали, но съществуват и общи методи и тенденции. Именно тях е анализирала американска работна група и въз основа на резултатите е съставила списък с плодовете и зеленчуците, които съдържат най-много пестициди.

Топ 10
1. Целина
Докато диетолозите превъзнасят целината, еколозите са в ужас от химическия й състав. Едно стъбло съдържа средно до 13 различни пестицида, а понякога техният брой достига 67. Причината за това „изобилие” е, че целината няма дебела защитна кора. Освен това заради особената форма на стъблото, извито навън, много е трудно напълно да се измие.

2. Праскови
Заради нежното месо и кожица прасковата като гъба попива химикалите, с които обилно поливат дърветата. При отглеждането на тези плодове се използват 60 различни пестицида, при това обработката срещу вредители е доста честа. А прасковите се характеризират с повишени абсорбиращи свойства.

3. Ягоди
Богатите на витамин С и други антиоксиданти ягоди могат също така да се „похвалят” и с наличието на 53 пестицида. Еколозите съветват, ако е възможно, да се купуват ягоди от малки производители или баби по пазарите. Това е по-добре, отколкото да ядем продукцията на крупните производители, които не жалят химикалите.

4. Ябълки
Това са много нежни плодове, нуждаещи се от постоянна химическа обработка. За да ги спасят от плесен, вредители и различни болести, на градинарите им се налага да ги поливат с около 47 вида пестициди. При това повечето от тях плътно прилепват отвън по кората. И даже много хубаво да ги измиете, няма да гарантирате 100% почистване.

5. Боровинки
Малките плодове според еколозите съдържат 13 различни пестицида. Причината е, че тънката кожица на боровинките пропуска почти всичко, което производителите щедро ръсят отгоре им.

6. Чушки
Това, че зеленчукът е доста твърд, не бива да ви заблуждава. Кожицата на чушките е тънка и нежна, което означава, че и защитата от химикалите е почти нулева. Според американските учени в чушките има 63 вида пестициди и само малка част от тях остават отгоре.

7. Зеле, спанак
Под стоте дрешки на обикновената зелка могат да се скрият 57 вида пестициди. В спанака, който едно време беше пропагандиран в Америка като главен източник на младост и здраве, пестицидите са 45.

8. Грозде
Няколко десетки химикали уютно са се разположили не само в плодовете, но и във всички производни продукти на гроздето.

9. Картофи
Много хора обичат да хапват печени картофи заедно с кората. Ако сте от тях, следващия път добре помислете дали да ги сложите на масата си в този вид. Картофите се подлагат на обработка средно с 36 вида химикали. Ако ги обелите, ще избегнете поне тези, които остават върху кората.

10. Череши
Лекарите имат голяма слабост към черешите. Те са богати на антиоксиданти и са способни да неутрализират различни канцерогенни вещества, което означава, че са добра профилактика срещу рак. От друга страна, към полезните вещества се примесват и много пестициди.

Лук вместо ягоди
Заедно с рейтинга на най-замърсените зеленчуци и плодове, американските еколози се погрижиха да съставят списък и с най-чистите. За съжаление те са по-малко, не са от най-евтините, пък и не ги употребяваме толкова често, но нищо не може да се направи по въпроса.

• Лук
• Аспержи
• Патладжани
• Авокадо
• Ананаси

Към този списък можете да добавите всичко, което сами сте си отгледали в двора на къщата или на вилата. Само така ще сте сигурни какво слагате на масата си.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 10