Здраве

4 Август 2017

credoweb bg

   Пет са факторите, които отличават обикновената бенка от тази, която е рискова за развитие на кожен рак - пише в профила си в социалната платформа за здраве специалистът по кожни и венерически болести д-р Малена Герговска. Тревожните бенки са асиметрични, с размити граници, променят цвета си, променят диаметъра си и могат да се надигнат над кожата.

 A,B,C,D,E е правилото, което дава възможност пациентите сами да определят дали имат необходимост от консултация с лекар, ориентирайки дали някоя бенка тревожно се разраства или пък става злокачествена.

„А” идва от асиметрия, което означава, че ако се прекара мислена линия между двете половини на бенката, те трябва да бъдат почти равни.

„B” идва от английската дума „border”, което значи граница – това са краищата на бенката и те трябва да бъдат равни. Бенката не трябва да пуска тъмни „пипала“ към околната кожа.

Всичко за меланома

 „C” идва от „colour”, което значи цвят на английски език. Цветовете трябва да са светло кафяво и по-тъмно кафяво. Опасно е, когато една бенка става черна, когато се появят сини или бели участъци в нея, тогава пациентът веднага трябва да се отправи към дерматологичния кабинет.

 „D” е диаметър. Ако има съмнение, че една бенка по тялото се променя, се измерва нейния диаметър и се проверява отново след месец или два. Ако диаметърът се е увеличил, веднага трябва да се посети дерматологичен кабинет.

„Е” - последната буква, която е добавена преди няколко години и означава еволюция или елевация – надигане. Когато една бенка или част от нея се надигне или уплътни, това вече е опасно и тя трябва да бъде отстранена.

Прочетете цялата статия от д-р Герговска: КАКВО ЗНАЕМ ЗА РАКА НА КОЖАТА И КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗВАМЕ?

Сподели във Facebook