Здраве

9 Август 2022

credoweb bg

 

Д-р Женя Георгиева

Д-р Женя Георгиева – гастроентеролог, е част от екипа специалисти на МБАЛ и ДКЦ ВИТА от месец юли 2022 г. Професионалните ѝ интереси са насочени в областта на ултразвуковата диагностика и манипулациите под ултразвуков контрол, диагностиката и терапевтичната горна и долна ендоскопия. Д-р Георгиева е член на Български лекарски съюз, участвала е в редица национални и международни конгреси и семинари по специалността.

Д-р Георгиева, какво работи гастроентерологът?

Гастроентеролог се нарича лекарят, който се занимава с диагностика и лечение на болестите на стомашно-чревния тракт. Това е лекар, който е завършил първо обща медицина, а след това е специализирал в продължение на няколко години в областта на гастроентерологията. Пътят е дълъг и не много лесен, както виждате, изисква много теоретична и практическа подготовка.

Кои са болестите, за лечението на които можем да разчитаме на гастроентеролозите?

Това са заболявания на черния дроб, хранопровода, панкреаса и стомаха, панкреатит, диспепсия - нарушено храносмилане, язва, цироза, хепатит, чревни заболявания, тумори на стомашно-чревния тракт и други.
Много хора при възникване на някакви несериозни по тяхно мнение проблеми със здравето не се обръщат към лекар и се опитват да се справят сами или въобще игнорират проблема, смятайки, че всичко ще се оправи от само себе си. Не са редки случаите обаче, когато такова отношение към собственото здраве води до усложнения или хората, в резултат на своето бездействие, са губили ценно време, време в което лекарите могат да помогнат повече.

Какви са симптомите, които не бива да пренебрегваме?

Има редица разпространени симптоми, при появата на които е необходимо задължително да се потърси помощ от гастроентеролог за провеждане на медицински преглед и евентуално лечение.

Това са признаци, които често не пречат в ежедневието на човека и нерядко се игнорират от хората, а през това време е възможно да се развива сериозно заболяване, което може да бъде предотвратено с вземането на навременни и адекватни мерки от лекаря.
Болка в корема
При възникване на всякакви болезнени усещания в областта на корема, независимо от техния характер, интензитет и продължителност, трябва да се потърси лекарска помощ.
Съветът ми е да се постараете да отбележите кога се появяват болките (на гладно или след хранене), какъв е техният характер (тъпи болки, остри болки, резки внезапни болезнени пристъпи, постоянна слаба болка и т.н.), както и има ли други симптоми, които се появяват заедно с болката.Тази информация ще бъде изключително полезна за лекаря.
Диспепсия
Диспепсията е нарушение на нормалната дейност на стомаха, за което са характерни подуване на корема, тежест, бързо засищане с храна, повдигане, оригване, метеоризъм.
При възникване на диспепсия е нужна консултация с гастроентеролог за установяване на причините за възникналите проблеми с храносмилането.
Киселини
Това е много често срещан напоследък симптом - киселини, парене, болка зад гръдната кост.
Различна е продължителността и интензивността на оплакаванията, понякога ги има и нощно време. Тези симптоми налагат консултация с гастроентеролог и при необходимост - провеждане на гастроскопия, за да се избере най-подходящото лечение.
Запек
Затруднена, болезнена дефекация, липса на спонтанно изхождане, ходене до тоалетна само със слабителни, налага задължителна консултация с гастроентеролог.
Запек, редуващ се с диария
Ако сте започнали да страдате от запек по-често, а след това той се сменя от диария, струва си да обърнете по-сериозно внимание на тази ситуация и да потърсите консултация с гастроентеролог. Този симптом е сериозен и зад него може да се крие онкологично заболяване.
Диария
Ако сте започнали да посещавате тоалетната три и повече пъти на ден за дефекация, а фекалната маса е станала течна или кашеобразна, и така продължава повече от 10 дни, задължително се обърнете към гастроентеролог. Това налага допълнителни изследвания, често и лечение.
Поява на примеси във фекалната маса - кръв и/или слуз
Появата на патологични примеси във фекалната маса налага консултация с гастроентеролог и понякога след това - провеждането на ендоскопско изследване с цел поставяне на диагноза и адекватно лечение.
Проблеми при гълтане на твърда храна
Често се появява затруднено и/или болезнено гълтане, кашляне при хранене, задавяне с хапка храна.
Това не са безобидни симптоми и трябва да се консултирате с гастроентеролог.
Повдигане след хранене
Ако практически всяко хранене предизвиква във вас позиви за повръщане, имате намален или липсващ апетит, няма да сбъркате, ако се обърнете към лекар за установяване на причината. Този признак е характерен за много заболявания, сред които има както не особено опасни патологии, така и сериозни заболявания с тежки последствия.
Често се налага провеждането на гастроскопия и допълнителни изследвания, след преглед при гастроентеролог.

Какви изследвания са необходими, за да се постави диагнозата?

За различните симптоми изследванията са различни. Най-често това е клиничният преглед и ехография на коремните органи. Модерните ултразвукови апарати дават възможност за придобиване на изображения с много висока чувствителност, разделителна и информационна стойност. Реализираните образи гарантират висока прецизност на ехографската диагноза, сигурност за пациента и специалиста, намаляване на необходимостта от повторни изследвания.
Във ВИТА сме оборудвани с най-съвременната апаратура за диагностика, за да можем да приложим модерно и ефективно лечение на всички изброени заболявания.

Д-р Георгиева, ако имаме тези или подобни симптоми, как може да Ви намерим за преглед и консултация?

Аз и моите колеги от отделението по Гастроентерология на МБАЛ ВИТА сме на разположение на всички, които се нуждаят от нас. Може да си запишете час за преглед на телефоните на Регистратура или през superdoc.bg. Не подценявайте дори най-леките симптоми, за които говорихме, защото те могат да бъдат преодолени, ако вземете мерки навреме.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook