Здраве

24 Септември 2018

Животът днес

Според статистиката на Световната здравна организация 10 са основните заболявания, които са причина за повече от половината (54%) смъртни случаи по света.

На първо място с голяма преднина са сърдечносъдовите заболявания, на второ – инсултите. На тях се дължат 25% от смъртните случаи и през последните 15 години те са лидери в негативния рейтинг. На трето, четвърто и пето място са болестите на дихателните пътища – ХОББ, ракът на белите дробове и ракът на трахеята и бронхите.

На шесто място е диабетът. Броят на починалите от това заболяване от година на година расте – 1,6 млн. през 2015 г. срещу 1 млн. през 2000 г. На седмо място все още е деменцията, въпреки че за 5 години тя е причинила смъртта на два пъти повече хора. Това е последица от увеличената продължителност на живота. Следват инфекциите на долните дихателни пътища (пневмонията и др.). На девето място е диарията, но за 5 години тя е отнела живота на два пъти по-малко хора. На последно място е туберкулозата. Броят на починалите от това заболяване също намалява.

Сподели във Facebook