Здраве

15 Януари 2013

328461

Петър Галев

Малко хора се замислят, че кожата е най-големият орган на човешкото тяло и има изключително важна роля за правилното функциониране на организма. Кожните заболявания не трябва да се приравняват към козметичните проблеми, а да се търси квалифицирана помощ за навременна диагноза и лечение. Освен това опитният дерматолог може да установи съвсем неподозирани от пациента заболявания, които имат  прояви и по повърхността на тялото, без да са специфични кожни болести.

Ето какво казва специалистът. Обърнахме се към д-р Елмира Павлова - дерматолог и дерматоонколог

Кожата и лигавиците са огледало на дейността на вътрешните органи. Много често кожните промени предхождат другите изяви на предизвикалите ги вътрешни заболявания. При диабет например обикновено се засягат кожните гънки от микотични, т.е. гъбични инфекции. При възпалени хемороиди може да има обриви около ануса. По кожата под мишниците, под гърдите или в слабините се появяват червени, силно сърбящи обриви. Тази дерматоза може да предхожда с години установяването на диабета.
 
Храносмилателна система
При язва на стомаха с повишена киселинност езикът на пациентите е обложен със сивобелезникави налепи. При улцерозен колит кожата е суха, с трицевидно лющене, пигментации, зачервяване и др. При полипоза на тънките черва или стомаха се появява пигментация на устните и устната лигавица. При чернодробни заболявания често се среща необясним в началото сърбеж, който се влошава от затопляне на тялото. Периоралният дерматит, т.е. зачервяване – еритема около устните или дребен ситен обрив с гноен връх може да бъде проява на колит, гастрит или язва на дванадесетопръстника. При язвената болест може да има и редица алергодерматози като хронична уртикария по кожата на цялото тяло, които персистират няколко часа, придружени от силен сърбеж и изчезват сами. Друг чест симптом е пруритус, т.е. сърбежи по тялото, екземи, еритеми и др. Правилното лечение на стомашните или дуоденалните язви води до спонтанно изчезване на придружаващите ги кожни прояви.

 

Ракови заболявания
Още през ХІХ век Darie установява, че пациенти, при които се установява определено кожно увреждане, носещо латинското име акантозис нигриканс, често имат рак на гастроинтестиналния тракт. Оттогава голям брой други кожни изменения се свързват с подлежащ карцином на вътрешните органи. Кожните прояви в тези случаи се разделят на две основни групи: неспецифични, когато при хистологично изследване на кожните изменения не се намират злокачествени клетки, и специфични, когато в кожата се откриват метастази от рак на вътрешните органи. Според мен това е една необятна тема, която непрекъснато се развива и опитният клиницист може да открие по кожна проява подлежащо заболяване на вътрешен орган. Генерализираният сърбеж у възрастен пациент, който преди това не е имал сърбеж, трябва да събуди съмнение у лекаря за неопластично заболяване. Най-често това е болестта на Хочкин. Няма определени закономерности между еволюционната фаза на раковото заболяване и интензитета на сърбежа. Той може да е умерен или на пристъпи, генерализиран, т.е. по цялото тяло или локализиран в конкретна област.

Характерен за туморите на мозъка е сърбежът на ноздрите. Той е силен, постоянен и не се среща при други тумори или заболявания на централната нервна система. Този симптом е открит от проф. Андреев. Промените при злокачествени заболявания не са само по кожата, но могат да засегнат ноктите и/или космите. Синдромът на жълтите нокти е бил съобщен при болни с рак на белия дроб. При тези пациенти се срещат и пръсти с формата на барабанни плаки. Бели нокти пък се наблюдават при рак на панкреаса и чернодробни метастази. Може да се наблюдават промени и по лигавиците. Глоситът, т.е. възпалена лигавица на езика, се среща при рак на дихателните органи и на хранопровода. Смята се, че развитието  на карцином е улеснено от недостига на желязо, който предизвиква аномалии в тъканното дишане.

Кожните метастази се срещат два пъти по-често у жени, отколкото у мъже. Локализацията на метастазите зависи от местоположението на първичния тумор. Характерна локализация е окосмената част на главата. Първичният тумор е най-често рак на гърдата или хипернефром (вид бъбречен рак). Друга характерна локализация е пъпът.  При повечето пациенти първичният процес е бил рак на гастроинтестиналния тракт. Там може да метастазира и рак на яйчниците, жлъчния мехур и други абдоминални карциноми.

Лицето на пациентите се засяга предимно при рак на белия дроб.
Трябва да се отбележи и болестта на Paget, при която в областта на зърното на гърдата се появява червена плака, подобна на екзема с люспи, която лесно се разранява. Това може да е белег на карцином на гърдата. Не трябва да се мисли само за екзема на зърното на гърдата, а лекарят трябва да има по-широк диагностичен мироглед.

Алергии и инфекции
През последните години сме свидетели на химизацията в заобикалящия ни свят. Редица контактни дерматити или алергични реакции са предизвикани от медикаменти, напр. аспирин, парацетамол, аналгин, орални контрацептиви, бои за коса, лакове, консерванти, никел и др. Списъкът на агентите, които могат да дадат алергичен дерматит, е изключително дълъг. Много често вече се среща и атопичният дерматит при децата, представен от силно сърбящи обриви по кожата на лицето, тялото и гънките, придружени от зачервяване, разчесване до невъзможност, което нарушава спокойния сън на децата. Често тези обриви се съчетават с бронхиална астма или астматичен бронхит. Обривът може да предхожда астмата.

Редица кожни прояви могат да са причинени от бактерии, вируси, гъбички и др. Тогава подходящото лечение ликвидира причинителя. Например стрептококите могат да доведат до развитие на еризипел, т.нар. червен вятър. Промените се локализират най-често по долните крайници или  лицето. Обикновено протича с висока температура, разтрисане и оток и зачервяване на засегнатата област. Правилното антибиотично лечение решава проблема без усложнения. 

Нерви и психика
Съществуват т.нар. психодерматози, които се влошават при стрес. Стресът е причина или отключващ фактор за повечето заболявания, от една страна, а от друга, е генетичната предиспозиция на организма, т.е. „човек не може да избяга от гените си”, това, което му е кодирано, се проявява. Когато са подложени на стрес, при децата с атопичен дерматит се засилват сърбежите и зачервяванията по тялото и крайниците. Като отделно заболяване е диференциран невродерматитът. При него стресът засилва сърбежите.

 

Сподели във Facebook