Здраве

10 Април 2014

7041

Животът днес

Кожата обича да пие кафе

Кофеинът глади бръчки и топи целулит

Тина БОГОМИЛОВА


Доза енергия за начало на деня, ароматен край на обяда, неизменен повод за среща с приятели... Кафето! Малко хора обаче знаят, че „черното злато” дарява не само енергия и тонус, но и красота. Защото и кожата обича да си пийва от ароматната  напитка.

Кафееното зърно освен кофеин съдържа антиоксиданти, фибри, магнезий, калций, витамини В и още куп полезни вещества. При ударни дози сърцето може и да линее, но кожата грее. Кафето подмладява, овлажнява, глади бръчки и предпазва от вредните слънчеви лъчи.

Много козметични салони предлагат ободряващата напитка за разкрасяване и подмладяване. Процедурите с кафе са най-различни – антицелулитна терапия, ароматен пилинг, масажи, маски... Цените зависят от козметичното студио, вида на терапията, продължителността й, различните марки на продуктите и добавките към кафето. Може да се плати и десетачка, но може и повече от стотачка, особено ако процедурите са в пакетна оферта.

Кофеинът попада в много лосиони, гелове и маски, тъй като извлича ненужните количества вода, премахва торбичките под очите и подпухването, така че лицето изглежда отпочинало и свежо.
Но подмладяването може да се извърши безплатно и у дома. Утайката от сутрешното кафе дълбоко почиства мъртвите клетки. Към нея може да се прибави същото количество кисело мляко и малко хума. Вкусно фрапучино за лице се прави с прясна утайка от кафе, какао на прах, сметана и мед. За двайсетина минути ще помогне за свиване на порите и ще премахне мазнините. Кафето ще намали подпухналостта и подуването след ставане от сън или парти, а какаото, медът и млякото ще овлажнят и подхранят кожата.

За почистване от мъртви клетки лицето леко се масажира, като към утайката се прибавят щипка сол, лъжичка канела и захар, няколко капки зехтин. Моментален лифтинг ефект се постига с прясна утайка, белтък и мед, а за стегнат очен контур към кофеина се добавят кисело мляко и няколко капки лимонов сок. Кафето обаче е по-подходящ козметичен чалъм за мургавото лице. Отчаяната съпруга Ева Лонгория също залага на кафето, лимоновия сок и зехтина, за да отърве от бръчки по-матовата си кожа.

Кафето върши чудеса и за тена. С малко зехтин стяга, изглажда и потъмнява кожата. Като естествен солариум е, но за кратко време.

Втриването на утайката по цялото тяло е естествен ексфолиант. Пилингът с кафе е изключително полезен за кожата, тъй като освобождава порите от потта и прахта, насища с кислород всяка клетка. В козметичните магазини може да се намерят готови смеси за пилинг с кафе, но самостоятелно приготвената е по-евтина. Смесват се утайката от кафе с две супени лъжици зехтин и малко морска сол.

Пилингът с кафе временно изглажда неравностите, тъй като кофеинът подобрява кръвообращението и стяга кожата. Процедурата с кафе обаче не се препоръчва при инфекциозни и възпалителни заболявания на кожата, за бременни и кърмачки.

Кофеинът стимулира разграждането на мастните клетки, което го е наложило като задължителна съставка в антицелулитните козметични продукти. Рецептата срещу целулит на холивудската актриса Холи Бери е утайка от кафе, зехтин и мед. Тялото предварително се напарва, после се масажира с тази смес, а накрая се завива с фолио за половин час.

Кофеинът засилва кръвообращението, вади излишната вода и кожата става по-гладка и мека. Съществуват още много антицелулитни домашни рецепти, в които се прибавят джинджифил, екстракт от морски водорасли, вино, бадемово масло, морска сол, ванилия...

Кафето помага и на косата, бори косопада и подхранва фоликулите в дълбочина. Необходимо е само тъмнокоските да си масажират скалпа със смляно кафе, така даже и ще подсилят цвета на косата. Друг вариант за стимулиране на растежа е горчивата напитка да се свари, да се сложи в бутилка с пулверизатор и да се пръска веднъж седмично. Маска за коса става с кафе и зехтин, а косопадът спира с добавка на ракия или коняк.

Ароматната напитка в чаша дава енергия, а в козметично бурканче разкрасява.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 95