Една от най-разпространените и полезни подправки в много национални кухни е копърът. Той има не само силен аромат, но притежава и редица лечебни свойства. Освен това в народната медицина се използват всички части на растението, включително семената и корените.

С какво копърът е заслужил почитта и на кулинари, и на лечители:

Химичен състав на копъра

Всички вещества, съдържащи се в копъра, са необходими за доброто ни здравословно състояние.

Витамини: А, В1, В2, В5, В6, В9, С, Е, PP

Макроелементи: калий, калций, магнезий, натрий, фосфор

Микроелементи: желязо, манган, мед, цинк

Мастни киселини: линолова, олеинова, палмитинова, петрозелинова

Освен това всички части на растението са наситени с етерични масла, на които се дължи и прекрасният аромат.

Копърът съдържа още белтъчини, мазнини, лесноусвоими въглехидрати и фибри. Калоричността му е 43 кал на 100 г.

Полезни свойства

  • Повишава имунитета
  • Бори се с рака
  • Лекува заболявания на дихателната система, помага при астма
  • Избавя от главоболие
  • Укрепва сърдечносъдовата система
  • Полезен е при хипертония
  • Стимулира дейността на храносмилателната система
  • Регулира обмяната на веществата
  • Подобрява апетита
  • Извежда токсините от организма
  • Пречиства бъбреците
  • Подобрява зрението
  • Помага при простатит
  • Поддържа еластичността на кожата
  • Укрепва косата и ноктите
  • Полезен е при безсъние

Учените обаче предупреждават, че за да бъде полезен даден продукт, трябва да се спазва мярката. При прекалена употреба на копър може да се стигне до проблеми с храносмилането, световъртеж, упадък на силите, апатия и сънливост.

Сподели във Facebook