Копривата подмладява и вталява

Тина БОГОМИЛОВА

Копривата е всепризнат еликсир за младост. Още древните са я използвали за лек, храна и магическо биле.

Urtica dioica е поливитаминен, полиминерален и полипротеинов природен склад. В младите филизи има най-много витамини и минерали, а изсушената коприва съдържа големи количества витамини C, K, D, E, B2, каротин, пантотенова киселина, желязо, калций, манган, калий, цинк, магнезий, мед, кобалт, сяра. По минерален състав копривата е много близка до спанака и киселеца, но желязото в нея е повече. Това е причината да се препоръчва при изтощение и анемия. Богатото съдържание на калиеви соли прави копривата полезна при задържане на течности, както и при сърдечносъдови нарушения.

В българската народна медицина парещата билка се препоръчва при ревматизъм, ускорено сърцебиене, виене на свят, главоболие, епилепсия, хистерия, кашлица, задух, жълтеница, захарен диабет. Всеизвестни са нейните хемостатични и пречистващи свойства, способността й да подобрява обмяната на веществата и да тонизира целия организъм. Но вреди при камъни в бъбреците.

Чаят от коприва изчиства тялото от токсини и намалява апетита, което го прави идеално средство за отслабване.

Младата коприва е истинска съкровищница на витамини, минерали, органични киселини и други полезни вещества, които идеално освежават и подхранват както кожата, така и косата ни в началото на пролетта.

Копривената отвара придава блясък и плътност на гривата. Някои дори я превъзхваляват, че не само отървава от косопад, но и че за една година ще върне цвета на побелелите коси.

Екстрактът от коприва попада в много шампоани и балсами за мазна коса, против пърхот или косопад. Има различни варианти за красива грива с коприва в домашни условия. Необходимо е да се кипнат шепа листа в литър вода и с прецедената запарка се измива косата. За повече блясък може да се добавят една-две лъжици ябълков оцет.

При прекомерно омазняване на скалпа шепа листа се заливат с 200 мл спирт в стъклен буркан, който трябва да престои една седмица на тъмно. Тинктурата се втрива в скалпа десетина дни всяка вечер. Рецептата става и с ракия, а се препоръчва и при косопад, като втриването на отварата продължава месец.

Друг вариант е нарязаните на ситно листа да се залеят с половин литър вода и 300 милилитра винен оцет. Сместа се вари половин час, прецежда се и косата се изплаква. При много упорит косопад се използват корените на растението.

Копривената козметика глади кожата, избистря тена на лицето и гони пъпки. Достатъчно е с отвара от зеленото биле да се обтрива често лицето сутрин и вечер. При уморена и захабена кожа две супени лъжици смляна коприва се разбъркват с малко кисело мляко за мазна кожа или със зехтин за суха. Маската се нанася на лицето за 20 минути. Кожата сияе, ако сместа предварително се загрее за десетина минути на водна баня.

Външното разкрасяване е добре да се комбинира с вътрешно пречистване.
Парещата билка отдавна присъства на нашата пролетна трапеза – супи, каши, чай, салати. А сокът от коприва в съчетание с моркови, ябълки, портокали или лимони освежава и преборва пролетната умора.

Пролетното зеленище се пие и за детоксикация и отслабване. Копривата в чаша или чиния дава не само много витамини, но и свеж вид и добра фигура. Така че веднага след зимата е точното време да се хванем за тази популярна нашенска билка – и за лек, и за храна, и за красота. А и може да се намери навсякъде.

 



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 91