Поредната вълна на пандемията от COVID-19 в Япония, която набираше скорост от месец август, рязко приключи. Това сериозно озадачи не само местните учени, а и колегите им по целия свят. Засега се предполага, че новият щам Делта, който активно се разпространяваше из страната, сам се е унищожил.

В средата на лятото поредната пандемична вълна превзе Япония. През август всеки ден бяха регистрирани не по-малко от 23 хиляди положителни резултати на тестовете за коронавирус. След това обаче броят на заразените изведнъж започна да спада и днес положителните тестове са около 140. А смъртните случаи в Япония са не повече от 10 за денонощие.

Някои специалисти смятат, че този успех в борбата с COVID-19 се дължи на строгото спазване на мерките, като носенето на предпазни маски, както и на високия процент на ваксинирани жители.

Но повечето учени са на мнение, че положителните резултати са свързани с още нещо, защото Япония не е единствената страна, в която профилактичните мерки стриктно се спазват и голяма част от населението е имунизирана. Експертите предполагат, че японците са извадили късмет, защото при тях един от най-агресивните варианти на коронавируса в крайна сметка се е самоунищожил, като е мутирал до изчезване.

Сподели във Facebook