Както е известно, всички разбират от две неща – как се управлява държава и как се лекуват различни заболявания. Но ако с първото се справят все пак малко хора, то повечето сами си поставят диагноза. Кихаш, значи си се простудил. Имаш разстройство – изял си нещо развалено. Затова и в аптеките можеш да се наслушаш на какви ли не невероятни теории, когато хората сами си избират препарати за лечение.

А в същото време може да се пропуснат сериозни заболявания, които обичат да се замаскират зад невинни и безопасни на пръв поглед симптоми. И докато хората избират сами таблетки, често се губи време, което е решаващо при лечението дори на рак.

Затова оставете диагнозата на специалистите.

Представяме ви най-популярните и коварни симптоми, които може да ви подлъжат, че са невинни, а всъщност да са бомба със закъснител:

1.    Досадна кашлица

Изглежда много просто – започваш да кашляш, значи си настинал. И хората си купуват в аптеката нещо срещу кашлица, а понякога и сами си взимат антибиотик.

А всъщност не особено силната кашлица, която не изчезва, постоянното дращене в гърлото, затрудненото гълтане може да са признаци за гастроезофагиален рефлукс. Той често е придружен и от киселини в стомаха, но хората не свързват тези симптоми. Нелекуваният рефлукс обаче може да доведе до язва и други сериозни последици.

Кашлицата и кихането (не винаги заедно) е възможно да не са признак на простуда, а на алергия, която, ако се пренебрегне, често преминава в астма.

Непрекъснатото покашляне, изглеждащо съвсем невинно, може да е сигнал за възпаление на щитовидната жлеза. И за да го объркате съвсем с простуда, се появяват още втрисане, потливост, слабост, болки в ставите и мускулите. Но какво точно се случва, може да определи само ендокринолог.

Ракът на белите дробове също може да започне с напълно безобидна не особено силна кашлица, която продължава и продължава. Другите симптоми обаче не се появяват никак скоро, чак в последния стадий на заболяването. Причината е, че белите дробове нямат нервни окончания и даже 26% здрава тъкан е достатъчна, за да осигури на човека необходимото количество кислород.

А когато към кашлицата, която се усилва, когато легнете, се прибавят още задух, бърза уморяемост, отоци – вероятността от сърдечносъдово заболяване или наближаващ инфаркт е голяма.

Така че, когато кашлицата продължава повече от две седмици, непременно потърсете лекар.

2. Липса на сили

Нищо не ви боли, а силите ви напускат, нищо не ви се прави, всяка крачка, всяка най-дребна работа ви се струва непосилно натоварване. Искате само да лежите, гледайки в тавана. Тези симптоми са познати на повечето хора и действително често говорят за едно – време е за отпуска. Може обаче да са признаци за депресия, която изисква задължително лекарско наблюдение.

Зад обикновената умора и стрес обичат да се маскират и други доста опасни здравословни проблеми:

·      Захарен диабет.

При него човек усеща упадък на силите, защото организмът не може да усвои глюкозата и клетките не получават необходимото захранване.

·      Исхемична болест на сърцето.

Понякога тя се проявява със силна слабост. Ако се прибавят задъхване при физическо натоварване и отоци на краката – спешно се ориентирайте към кардиолог.  

·      Онкологични заболявания.

В ранен стадий те причиняват слабост и апатия, а понякога са и единствените симптоми. Растящият рак употребява много енергия, променя обмяната на веществата и изработва токсини, тровещи организма и понижаващи хемоглобина. И хората, които нищо не ги боли, чувстват необяснима слабост, вялост и без видими причини развиват анемия.

·      Дефицит на витамините D и В12.

Симптомите на необяснима слабост може да се появят при най-обикновен недостиг на витамините D или B12. Те играят огромна роля в човешкия организъм: витамин В12 регулира съзряването на еритроцитите и когато е в недостатъчно количество, се стига до анемия и поражения на нервната система. Витамин D е необходим за дейността на рецепторите в мозъка и неговият дефицит води до депресия, хипертония и патологична слабост.

3.    Рязко намаляване или повишаване на теглото

Безпричинното отслабване може да е свързано със скрити сериозни заболявания. Най-опасен е ракът, който отнема от организма много хранителни вещества. Но той съвсем не е единствен. Намаляване на теглото може да е последица от заболявания на черния дроб, щитовидната жлеза и разстройства в храносмилателния тракт.

Отслабването е сигнал за здравословен проблем, когато човек без каквито и да било диети, физическо натоварване или стрес губи над 5% от теглото си, а за половин или една година – 10%. Даже загубата на 3-4 килограма за месец вече е повод да си направите изследване.

Рязкото покачване на теглото при обичайно хранене, увеличената обиколка на талията също са сериозен сигнал. Това може да означава началото на диабет тип 2, заболявания на черния дроб или бъбреците, когато в организма се натрупват течности, хормонални проблеми и много други.  Ако сте започнали да прекалявате с бирата и тортите, нещата са по-различни.

4.    Невинно забравяне

Не можете да си спомните имената на познати хора. По време на разговор губите нишката, забравяте думи, в подлеза не знаете откъде да излезете, по десет пъти се връщате вкъщи, за да вземете ключовете, телефона, очилата и т.н. – всичко това не винаги е най-обикновена разсеяност, а повод за тревога. Действително паметта се влошава с възрастта, но ако непрекъснатото забравяне пречи на нормалния ви живот, това може да е признак на нарушения в мозъчната дейност, атеросклероза, болести на щитовидната жлеза (недостигът на някои хормони влошава паметта), захарен диабет (при него силно се свиват кръвоносните съдове и това нарушава достъпа на кръвта до мозъка) и др.

Отслабналата памет може да говори и за предразположеност към инсулт или болестта на Алцхаймер.

5.    Болки в кръста

Рекламите по телевизията непрекъснато ни уверяват, че болката в кръста може да изчезне с едно намазване на чудодеен крем. Болките в гърба обаче са едни от най-коварните симптоми, зад които може да се крият различни заболявания  - от апендицит до инфаркт и рак. Причината може да е в бъбреците, при мъжете – простатит, холецистит, панкреатит и т.н. И хората започват да пият обезболяващи, а всъщност трябва да отидат на лекар.

6.    Главоболие

Този симптом е толкова чест, че хората директно вземат от аптеката таблетка и смятат, че са разрешили проблема. Медиците обаче са определили около 150 вида главоболие, много от които са сигнали за сериозни заболявания. Именно с рязко главоболие може да започне инсултът, както и исхемичната атака. Хипертонията също е съпроводена с болка в тила плюс световъртеж, усещане за горещина в главата, шум в ушите и мушички пред очите. При хипотония към главоболието се прибавят слабост, общо неразположение, повдигане, звън в ушите. При всички случаи, ако имате главоболие, премерете кръвното си налягане.

Главоболието може да е сигнал за още много заболявания като онкологични, диабет, бъбречна недостатъчност, менингит, енцефалит и др., затова не го пренебрегвайте.

7.    Поява на кръвотечение

Всяка поява на кръв – в урината, в изпражненията, от носа, както и трудното зарастване на рани, е сигнал, че трябва спешно да си направите изследване. Причината може да бъдат обикновени хемороиди, камъни в бъбреците или слаби кръвоносни съдове. Но зад тези симптоми може и да се е замаскирал рак. Затова не губете време.

Важно е да запомните, че не бива да се занимавате със самолечение, а да оставите това на специалистите. С много от заболяванията съвременната медицина вече може да се справи, стига да бъдат диагностицирани в ранен стадий.

Сподели във Facebook