Отдавна се знае, че краставиците са много полезни, но специалистите не пропускат да напомнят защо те трябва да присъстват на трапезата ни.

Поддържат доброто състояние на костите

Краставиците се препоръчват особено на жените в зряла възраст, при които се наблюдава изтъняване на костната тъкан, остеопороза и чупливост на костите. Това увеличава риска от фрактури. Краставиците са богати на витамин К, който укрепва костите, твърдят специалистите.

Предотвратяват неприятния дъх

Краставиците не допускат появата на неприятен дъх, защото съдържат много вода, фибри и полезни вещества като полифеноли и флавоноиди. Те имат антиоксидантни свойства и намаляват количеството на бактерии в устната кухина, предизвикващи халитоза (лош дъх).

Борят се с диабета

Краставиците имат нисък гликемичен индекс. Според изданието Nutrition Journal употребата им помага да се намали резистентността към инсулина, което намалява риска от  диабет тип 2.

Хидратират организма

Краставиците се състоят от 95% вода, което ги прави идеален продукт за хидратиране на организма.

Намаляват теглото

Краставиците засищат, но са много нискокалорични, затова се препоръчват на хора, които искат да отслабнат.

Спасяват от запек

Когато се консумират с кората, краставиците осигуряват на организма вода и фибри. Това е оптималното съчетание, стимулиращо перисталтиката и предотвратяващо запека.

Помагат срещу високо кръвно налягане

Тъй като са богати на калий, краставиците помагат да се изведат от организма излишните количества на натрий. Увеличените нива на този елемент водят до задържане на вода и повишаване на кръвното налягане.

Сподели във Facebook