Здраве

2 Декември 2016

1715

Петър Галев

Страната ни не е на океан. Но много айсберги плуват под нас. И един от тях в областта на медицината са вирусните хепатити. Точно както при големите ледени блокове, много малка част от заразените са видими с просто око. Повечето хора с години влачат инфекцията, без изобщо да подозират, че нещо нередно се случва в тялото им. Слава богу, един от най-разпространените – хепатит А, който се предава чрез замърсени в тоалетната ръце, по изключение може да доведе до хронични здравословни проблеми. Не е така обаче с другите два много често срещани хепатитни вируса – B и С. Защо те са толкова коварни? На първо място, инфекцията с години може да не даде никакви оплаквания. Но това не пречи бавно да поразява черния дроб. Най-страшните възможни последствия са свързани с тежка цироза или чернодробен рак. Една четвърт от чернодробните трансплантации в Европа се дължат на последици от хепатит С. Никак не са малко пациентите, които едва след поставянето на една от двете диагнози разбират, че причината е хепатит, от който са се заразили неясно кога, може би преди десетилетия.

С днешна дата срещу хепатит А и В има ефективна ваксина. Това всъщност е най-сигурният начин човек да се предпази не само от вирусна инфекция на черния дроб, но и от всички болести, срещу които са създадени ваксини. Но хепатит С силно се опъна на опита на много научни колективи да го спрат чрез имунопрофилактика. Известният хепатолог проф. Константин Чернев обяснява този неуспех с простотата на С-вируса. Той е от типа РНК, за разлика от В, който е ДНК вирус. Колкото по-прост е един вирус, толкова по-малък шанс има да предизвика така наречената имуногенност. Т.е. няма достатъчно белези, по които организмът да го запомни и бързо да го разпознае при нужда, за да го атакува. И освен че няма ваксина, точно поради тази простота на причинителя дори при изкаралите заболяването не се създава траен имунитет срещу хепатит С и те могат да се заразят отново.

Колко са носителите на HCV

В момента по оценки на Световната здравна организация заразени с хепатит С на Земята са около 170 милиона. В Европа – над 15 милиона, а в България – 110 000. И както вече стана ясно, 9 от 10 заразени не подозират, че в тялото им има бомба със закъснител.

Как става заразяването с хепатит С?

По кръвен и по-рядко по полов път. Най-често инфекцията поразява венозни наркомани, реципиенти на кръв и органи, особено преди 1992 г.; пациенти на хемодиализа, с хемофилия и други заболявания, налагащи чести трансфузии. Също хора, които са ползвали някакви нелицензирани процедури, при които има проникване в тъканите – пиърсинг, татуировки и др.

Как се установява

Когато изобщо има някакви признаци, най-често това са повишена температура, усещане на умора, липса на апетит, стомашни разстройства, пожълтяване на кожата и склерите, болки в ставите. Както виждате, достатъчно неясни симптоми, които в някакви комбинации могат да се срещнат при редица други заболявания и неразположения. Затова най-сигурният начин е да се изследва кръв за специфичните маркери за различните видове хепатит. Цената на такъв тест е 10–15 лева, но резултатите са много точни. Новите лабораторни методи почти изключват фалшиво положителни или фалшиво отрицателни резултати. Друго възможно изследване е на чернодробните ензими, но те могат да се увеличат по много причини. Ако се установят високи стойности на АсАТ и АлАТ, отново може да се наложи изследване на хепатитните маркери.

Добрата новина

Вече има лечение, което буквално премахва инфекцията с хепатит С при 98–99 на сто от пациентите. За сравнение – предишната, така наречена интерферон базирана терапия имаше успех при около 50 на сто от болните. И освен това беше неприложима при редица съпътстващи заболявания, а при значителна част от пациентите имаше различни по тежест странични явления. Точно затова водещият гастроентеролог проф. Крум Кацаров спокойно обяви, че хепатит С вече не е медицински проблем в България. Още повече от 2017 г. лекарите и пациентите ще разполагат и с най-новия комбиниран медикамент (елбасвир и гразопревир) на световния гигант MSD срещу хепатит С. Ключовата дума тук обаче е „медицински“, защото заболяването остава проблем.

Трудностите в лечението

Когато инфекцията с хепатит С не се открие и лекува навреме, чернодробните увреждания могат толкова да напреднат, че дори и вирусът да се изкорени с иновативно лечение, това да не помогне на пациента. Най-добре е терапията да започне до 6 месеца след първоначалното установяване на инфекцията, ако през този период организмът не се самоочисти от нея. За съжаление, това се случва едва в около 15 на сто от случаите. Остане ли заразата за повече от половин година, вирусът трябва да се атакува дори преди да е предизвикал чернодробни увреждания. Но тъй като революционното лечение е отскоро, има натрупана огромна маса от пациенти с различна степен на увреда на черния дроб, които трябва да получат терапията с предимство, преди да са влезли в последния неперспективен стадий. Засега здравната система няма възможностите да осигури лечение на всички с установена HCV инфекция. Но и проф. Чернев, и проф. Кацаров са оптимисти, защото срещат разбиране в лицето на здравните власти. Двамата уважавани специалисти апелират към колегите си и към самите пациенти да не приемат за нещо нормално установяването на инфекция с хепатит С дори ако няма никаква клинична изява. Проследяването от гастроентеролог е задължително и при персистиране на вируса трябва да се обсъди началният момент на лечение. В нашата страна досега за новата терапия са кандидатствали 750 пациенти и положителен отговор са получили 398. Лекарите се надяват все повече болни да имат достъп до дефинитивното лечение. И за сравнение посочват, че ако през 1989 г. терапията срещу хепатит С е имала 6 на сто успеваемост, днес тя е 98 процента! А в чисто икономически план моментната стойност на лечението безспорно не е ниска, но при тази ефективност в средносрочен и дългосрочен аспект се спестяват не само средства, но най-важното – страдания, инвалидност и загуба на човешки животи.

Сподели във Facebook