Лазерът пази гласа при рак на ларинкса

И Hill Clinic се присъединява  към модерните лечебни заведения, избрали да работят с CredoWeb – единствената социална мрежа за лекари и пациенти в България. По този повод, както и във връзка с горещите теми, поставени на току-що приключилата конференция по УНГ заболявания в Пловдив, разговаряме с неговия изпълнителен директор проф. Румен Бенчев.

Карциномът става все по-масов, защото е свързан с човешкия папилома вирус, твърди УНГ специалистът

Лиляна ФИЛИПОВА

- Проф. Бенчев, все по-често говорите за използване на лазерната хирургия при лечение на ларингиалния карцином. По-добри ли са резултатите от този метод в сравнение с класическата хирургия и лъчетерапията?

- В редица случаи методът превъзхожда другите два вида лечение. Предимствата му са, че престоят на пациентите в болницата е по-кратък, функцията на ларинкса, гласът и гълтането се запазват значително повече. Тази хирургия е органосъхраняваща и има място в отоларингологичните клиники. В САЩ и в Европа това вече е популярен и рутинен метод, у нас още не се познава достатъчно, а и лазерите не са достъпни за нашите болници. Проблемът е в намирането на средства за закупуване на тези лазери. У нас съвременни лазери има само в Hill Clinic и във ВМА. На още 1-2 места има по-стари, които не са така прецизни при изрязването на тумора.

- Всеки пациент с карцином на ларингса ли е подходящ за лазерна хирургия?
- Най-добрите резултати, които са съвместими с лъчетерапията и отворената хирургия, се получават при началните тумори. При  тумор в напреднала фаза лазерът също може да бъде използван, но не като средство за излекуване, а само за  реканализиране на ларинкса и избягване на спешната трахеотомия.

- Възрастта на пациента оказва ли влияние?
- Не бих казал, че възрастта на пациента оказва влияние. Независимо от нея органът може да бъде запазен и това е целта на специалиста.

- Колко е разпространено това заболяване в България?
- Това е най-често срещаното заболяване в отоларингологията. По мои наблюдения, както и според колегите ми, случаите се увеличават. Това до голяма степен се дължи на по-масовото  заразяване с човешки папилома вирус, който се оказва в голям брой от случаите в основата на ларингиалния карцином.

- За кои други заболявания е подходяща лазерната хирургия?
- Тя дава добри резултати и при доброкачествени образувания на ларинкса. Може да бъде използвана и при операциите на ухото и носа, но там това трябва да става много предпазливо, за да не се стигне до изгаряне на лигавицата на носа. Има специални техники за нейното безопасно прилагане. Ако се действа непредпазливо, има риск да се наруши  нормалната функция на органа.
Лазерът се използва успешно и при лечение на сънна апнея. В тези случаи се извършват най-вече операции на мекото небце, сливиците и корена на езика. По този начин се освобождава дихателният път от стеснението, което обикновено се получава при апнея, докато човек спи. Прилагането на този метод задължително трябва да се предшества от полисомнографско изследване, което да покаже тежестта на сънната апнея, защото при тежка степен лазерхирургията няма тези успехи и е необходимо използване на апарат.

Цялото интервю четете в интернет на адрес: www.credoweb.bg


    

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 95