Кристи Франк, известният американски хирург, която помогна на Анджелина Джоли да се справи със здравословните си проблеми, свързани с риска от рак на гърдата, сподели как жените могат да избегнат тежкото заболяване. Според лекарката генетичната предразположеност не играе основна роля при образуването на злокачествените тумори. Ако някоя от близките роднини е имала рак на гърдата, рискът той да се появи в следващото поколение е само 20%.

Кристи Франк твърди, че най-важен е начинът на хранене, като се избягват канцерогенните продукти. Идеалната храна е растителната с ниско съдържание на мазнини и богата на целулоза. В менюто на дамите трябва да присъстват повече плодове и зеленчуци, пълнозърнести продукти, леща и боб, зелен чай, а понякога и чаша качествено червено вино. Именно такава диета, заедно с редовните физически занимания и профилактичните прегледи при специалист, може да спаси жените от рака на гърдата на 90%.

Сериозен рисков фактор е и наднорменото тегло. Експертът не пропуска да предупреди за опасността от слънчевите лъчи и цигарения дим, които водят до появата на онкологичното заболяване.

Сподели във Facebook