Основната опасност, която ни дебне по морските курорти, са летните стомашно-чревни вируси. Те атакуват деца и възрастни, но най-застрашени са малчуганите, при които обезводняването настъпва бързо.

Вирусите попадат в организма през устата или по въздушно-капков път, размножават се в червата и нарушават работата на стомашно-чревния тракт, а понякога по кръвен път достигат до различните органи и предизвикват по-големи усложнения. Разпространяват се на места с висока концентрация на хора и се причиняват от неспазването на добра хигиена, консумирането на замърсена вода или храна, както и посещението на водни басейни със съмнителна чистота.

Основни симптоми на летните вируси са:

 • гадене;
 • повръщане;
 • стомашно разстройство;
 • температура;
 • отпадналост;
 • главоболие;
 • липса на апетит.

Детският организъм може да успее да се пребори с неприятните симптоми чрез приемането на повече течности, лекия хранителен режим и с прием на пробиотик. При някои деца обаче се стига и до дехидратиране на организма в резултат на загубата на течности от повръщане и диария. В тези случаи медицинските специалисти препоръчват да се потърси лекарска помощ и детето да бъде включено на система.

Как да предпазим семейството и децата от летните вируси по време на почивка

Ето някои превантивни мерки, чрез които детският организъм може да се пребори с вирусите и да не допуска те да се развиват и усложняват:

 1. Давайте на детето повече вода, но НЕ чешмяна! Внимавайте с айряна и таратора, които също се приготвят с вода от чешмата.
 2. Мийте ръцете си и тези на детето често и ВИНАГИ след посещение на тоалетна! Вирусите често се предават по фекално-орален път чрез недобре измити ръце.
 3. Почиствайте и измивайте добре плодовете и зеленчуците! Никога не се знае къде и как са съхранявани, а също кой ги е пипал преди вас.
 4. Не купувайте храни със съмнителна хигиена и качество! Понякога уличната храна е примамлива и апетитна, но колко пъти видяхте продавачът да мие ръцете си, след като е взел пари от предишния клиент…
 5. Приемайте витамини под формата на плодове, зеленчуци и различни комплексни таблетки! Те ще засилят защитните сили на организма срещу различни външни влияния.
 6. Заедно с детето направете един профилактичен курс с пробиотици! Пробиотиците възстановяват стомашно-чревната флора и помагат за предпазването от неприятните вируси. 

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook