Д-р Боби Киров

Д-р Боби Киров е специалист по вътрешни болести и общопрактикуващ лекар от Айтос. Има повече от 40-годишен опит. С него разговаряме за това какво е лечението на кардиометаболитния синдром и какво трябва да е поведението на пациента по отношение на храненето и здравословния живот.

Какво е кардиометаболитен синдром?

Това е синдром, който се характеризира с една хроничност и повишени нива на кръвна захар в кръвта, а също така високо кръвно налягане, холестерол, триглицериди, пикочна киселина и креатинин. Той е социално-значимо заболяване, което ако не се диагностицира и не се лекува, води до увреждания на жизненоважни органи и системи. Засяга сърцето, съдовата система, мозъка, бъбреците, периферните нерви. В зависимост от това какво преобладава може да се говори за кардиометаболитен или само метаболитен синдром.

Колко често се среща и кои са рисовите фактори?

Преобладава повече при мъжкия пол поради рискови фактори като тютюнопушене, наднормено тегло, злоупотреба с алкохол, стрес и нервно напрежение. Основният проблем е затлъстяването, предизвикано от неправилното хранене с прием на продукти, съдържащи повече калории, отколкото организмът може да изразходи за едно денонощие. Това е съчетано с недостатъчна физическа активност.

След 40-тата година при мъжете започват да се проявяват първите признаци на метаболитен синдром. При жените обикновено това става около 20 години по-късно, когато достигнат 55-60 г. При тях кардиометаболиният синдром обикновено е ендокринно обоснован, след отпадането на яйчниковата функция.

Как се поставя диагнозата, какви са задължителните изследвания?

Необходимо е да се проследи артериалното налягане, като нормалното състояние при мъжете е от 120 на 80 до 130 на 85, независимо от възрастта. При жените границите са малко по-ниски до към 45-тата година. Там оптималната горна граница е от 105 до 110, а долната около 75.

Общопрактикуващият лекар трябва да направи пълна кръвна картина и липиден статус. Важно е да се види нивото на кръвната захар, което трябва да е до 5,9. Гледа се също така колко са липидите, LDL-холестерол, триглицеридите, креатинин и пикочна киселина. 

Добре е да се изследва и индексът на телесна маса, като изчисленията се правят по специална формула.

Трябва да се знае също така, че е важно да се поддържа добро ментално здраве.

Задължителен ли е прегледът при кардиолог или ОПЛ може сам да направи всичко необходимо?

Задължителният преглед при кардиолог е в рамките на една година от диагностицирането на метаболитния синдром. Може да бъде извършен в първия месец след поставянето на диагнозата, като е желателно пациентът да го посети веднъж или два пъти в годината. Същевременно общопрактикуващият лекар може да проследява болния непрекъснато в рамките на своята практика. Тук въпросът опира до квалификацията на джипито и неговото желание за работа. Най-лесно е да прехвърлиш топката на друг.

Колко често пациентът с метаболитен синдром трябва да идва на преглед при джипито?

Няма утвърдена норма, но в първия месец от поставянето на диагнозата може и всяка седмица да се преглежда, докато се регулират показателите. Всичко зависи от конкретното състояние на пациента. Нека той да има доверие на личния си лекар и да не се страхува да се обръща за съвет към него. Важно е да не предприема самолечение, защото това е най-лошото нещо. Всяко едно джипи може да се справи с този проблем, стига да му се работи и да среща съдействие от пациента. Много е неприятно, когато лекарят обяснява, а пациентът прави каквото си иска. 

Какво е лечението?

Започва се с диета и лечение с метформин при повишена кръвна захар. При наличие на високо кръвно налягане се прилагат съответните ACE-инхибитори, диуретици, бетаблокери. Що се отнася за холестерола, аз съм горещ привърженик на лечението със статини и не се колебая да ги започна още при първия профилактичен преглед, при който установя високи нива. Опитът ме е убедил, че с диета и с хранителни добавки лошият холестерол не може да бъде смъкнат. Губи се ценно време в лечението на тези хора. Затова започвам от самото начало утвърдените статини. Намаляването на лошия холестерол става бавно и затова не е нужно да се изследва често. Достатъчно е да се прави един път в годината. Не е необходимо, след като си приемал статини, да се гледа веднага след това какви са нивата на холестерола.

Кръвната захар е много по-динамична. Там може да се наложи проследяване и 2-3 пъти в месеца в началото на лечението. След това е достатъчно да се изследва при всяко регулярно идване за изписване на лекарства.

Споменахте креатинин, какво се прави, когато е висок?

За щастие от една година разполагаме с ефикасни лекарства, които трябва да се изпишат от кардиолог, за да се започне лечение, ако има сърдечна недостатъчност и високо кръвно налягане. Те имат косвено и ефект върху кръвната захар. Тук нещата малко се усложняват, защото са нужни и протоколи от ендокринолог.

Какво трябва да бъде поведението на пациента, диагностициран с метаболитен синдром? Трябва ли да има нещо друго освен медикаментозно лечение?

Съветите към пациента са като Божите заповеди и са поне десет. На първо място е необходимо поддържането на нормално телесно тегло. Важна е двигателната активност всеки ден. Човек трябва да прави поне 10 000 крачки или от 3 до 5 километра. Нека не се ползва асансьор – това е прекрасно ограничение.

Необходимо е да се намали консумацията на въглехидрати, бяло брашно, бяла захар и сол. Трябва да се използва хляб с ръжен произход, като са позволени по една-две филийки на хранене. Забранени са готовите произведения на сладкарското изкуство като вафли, шоколади, бисквити. В ежедневното меню трябва да се включат салати, зеленчуци, плодове. Важно е да се знае, че плодовете трябва да са сезонни за България и не сладки. Бананите не са препоръчителни при кардиометаболитен синдром. Десертните сортове грозде трябва да се консумират в ограничени количества. Могат само да се опитат, като най-добрият критерий е една шепа. Не бива човек да се наяжда с един килограм грозде. Ограничена трябва да е консумацията на фурми.

По отношение на месата, телешкото и свинското трябва да бъдат заменени с пуешко и риба. От пилето е добре да се яде бялото месо без кожата. Разрешени са нискомаслените млека, като ограничението, особено за по-възрастните хора, е по едно кисело мляко на ден. Кашкавалът и сиренето са позволени в малки количества, например около 100 г сирене и то, когато не се яде месо. Важно е поне 5 дни в седмицата да са постни. Единият ден може да се консумира риба, а на другия пилешко или пуешко.

Трябва значително да се намали употребата на концентриран алкохол. Важно е пиенето на вода, като минимумът е 30 милилитра на ден на килограм тегло когато няма физическа активност. Когато е лято и има физическа активност – 40-45 милилитра на килограм, защото с изпотяването се губи много течност.

Има ли ограничения при кафето?

Кафето стимулира отделянето на урина и там се губят течности. Така нуждите от вода се увеличават. Иначе кафето не пречи на метаболитния синдром, ако кръвното налягане е нормализирано. Неговият ефект върху сърдечносъдовата система е за 15-20 мин.

Автор: Бойко Бонев

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook