Заедно с бурното, за часове започнало горещо лято също така изведнъж се увеличиха инфекциите на гастроинтестиналния тракт - с диария и повръщане. Може би това се дължи на много високите температури, може би на засилените посещения на басейни, плажове и други места за развлечения.

Имам доста случаи на заболели деца, за които се взима храна от детска кухня. Не обвинявам кухнята, по-скоро докато храната се пренесе оттам и по време на съхранението й при температури, силно надвишаващи 30 градуса, нерядко е възможно качеството й да се влоши и тя да предизвика стомашен проблем. За щастие засега няма тежки прояви като салмонелоза например или други сериозни бактериални причинители, но идват деца с вирусни стомашни инфекции, които при малките могат да се съчетаят с инфекции на горните дихателни  пътища.

Доста разпространен е също вирусът, който причинява конюнктивити. Алергичните обструкции, които също са „в сезон“, като се съчетаят с приема на антибиотици, се получава антибиотик индуцираната диария. Затова, дори и да няма диспепсия (затруднено храносмилане), антибиотикът задължително трябва да бъде придружен с пробиотик с добрите бактерии, които антибиотичните препарати не разпознават и ги унищожават.

Хората свикнаха с приложението на пробиотиците и все по-често сами го търсят. Дори съм имала случаи, при които примерно в спешното отделение колегата, бързайки, е пропуснал заедно с антибиотичното лечение да предпише и пробиотик, но пациентът ми споделя, че сам го е подсетил. Една грешка, която вече се преодолява, е, че много хора заедно със спирането на антибиотика спираха и пробиотичния препарат. Ние обясняваме и това вече има резултат, че пробиотикът се приема минимум десет дни. Така че настойчивостта на лекаря в случая има значение.

В същото време предлагането на пробиотични продукти в аптеките е много голямо и затова за нас е важно да препоръчаме действително ефикасен. „Лакто 4 ВИП“ съдържа огромно количество, 2 млрд. живи бактерии (съхранява се в хладилник). Приемани през устата, те представляват бариера за патогенните, болестотворни микроорганизми. Освен това имат важна функция за подкрепа на имунната система, което е важно, особено когато организмът боледува – възстановявайки унищожената по някакъв начин полезна чревна микрофлора.

„Лакто 4 ВИП“ е и много устойчив на стомашната киселина, което гарантира, че живите бактерии няма да бъдат унищожени  по пътя си от нея и ще достигнат до червата жизнеспособни. Важно предимство е и съвсем лесният прием навсякъде, което позволява да се дава и на деца под една година.

Когато семейството отива на почивка, пътуване и при всички обстоятелства, при които се нарушава обичайният ритъм на живот и хранене на детето, аз задължително препоръчвам да му се дава пробиотик профилактично.

Сподели във Facebook